Ministrul Tineretului și Sportului, Eduard Novak a fost astăzi la Cluj-Napoca pentru a prezenta Strategia Națională pentru Sport. Aceasta prevede obiective îndrăznețe pentru următorii 10 ani: de la îmbunătățirea infrastructurii sportive atât pe plan urban cât și urban, până la 15 medalii olimpice în 2032.
Sportul românesc, la pământ
Elaborată în colaborare cu Universitatea Babeș-Bolyai, Strategia Națională pentru Sport are scopul de a ridica nivelul sportului din România pe toate planurile cu scopul final de a egala performanța olimpică din 2000, an în care au fost câștigate 24 de medalii.
Novak a atras atenția asupra anonimatului în care sportul românesc se zbate în ultimii ani și crede că renașterea acestuia trebuie să pornească de la școli. Ministerul dorește ca în 10 ani să se implementeze 3-4 ore de sport pe săptămână în școli, dar și îmbunătățirea infrastructurii pentru a facilita accesul copiilor spre sporturi noi.
Ministrul a precizat că doar 5% dintre cetățenii români fac sport zilnic, iar că în 10 ani speră că acest procent să crească până la 30%. Pentru asta Ministerul are ca obiectiv să construiască în toate reședințele de județ o sală de gimnastică, un patinoar și un bazin de înot olimpic.
Descentralizarea cluburilor sportive
Un alt aspect asupra căruia Eduard Novak a atras atenția este privatizarea sportului la nivel de cluburi. Se dorește ca în 10 ani să nu mai existe cluburi sportive susținute de instituții ale statului, România și Bulgaria fiind singurele țări din Europa unde se mai întâmplă așa ceva. Se doretșe ca finanțarea în sport să se facă printr-o schemă simplă: Minister – federații – cluburi sportive.
Strategia Națională pentru Sport 2022 – 2032 se bazează pe 3 piloni de dezvoltare: sportul comunitar (de masă), sportul în educație și sportul de performanță.