CENTENAR ”U”. Publicaţia Sportul Clujean a inaugurat o rubrică de arhivă în cadrul căreia va publica fotografii și documente din istoria lui „U” Cluj, nu doar din fotbal, pe durata întregului an Centenar, din diverse surse.
Vă oferim astăzi episodul 2 al acestei rubrici.
Dacă tot va juca Universitatea Cluj cu FC Rapid, o altă echipă de tradiție a fotbalului românesc, în noul sezon din Liga a 2-a, am căutat în arhiva noastră și prefațăm astfel și amicalul aniversar de vineri, ”U”-Centenar 100 contra campionilor greci de la PAOK Salonic, printr-o fotografie din perioada sibiană a Universității.
Refugiu greu și trist pentru ”U”
„U” Cluj era refugiată la Sibiu după Cel de al doilea arbitraj de la Viena, din 30 august 1940, semnat la Hotel Belvedere de guvernele român și maghiar după negocieri moderate de Italia fascistă și Germania Nazistă. Arbitrajul teritorial a fost solicitat de România condusă de mareșalul Ion Antonescu, pentru că maghiarii aveau pretenții teritoriale. Primul arbitraj, de la Turnu Severin a eșuat așa că a avut loc al doilea, la Viena. Paradoxal, atît România lui Ion Antonescu cât și Ungaria lui Miklos Horthy erau aliate cu Italia fascistă și Germania nazistă contra Uniunii Sovietice și Occidentului democratic. Așa cum se știe, în urma deciziei de la Viena, foarte dură împotriva României ( de aici, sintagma simpusă de istoriografia comunistă de Diktat de la Viena) România a pierdut marea parte a Transilvaniei de Nord, fără luptă, pentru că, așa cum am spus, România a solicitat arbitrajul! Universitățile clujene s-au refugiat la Sibiu și Timișoara, clubul sportiv ”U” a mers la Sibiu, echpa de fotbal interbelică Victoria Cluj la Turda, pe Feleac fiind granița dintre România ciopârțită și Ungaria fascistă. Transilvania de Nord a fost eliberată abia în toamna lui 1944 de trupele române și sovietice în avansul spre Berlinul celui de-al Treilea Reich.
Revenind, în fotografia de arhivă de mai jos e vorba de un meci din martie 1941, care a avut loc la București, din debutul celui de-al doilea sezon al campionatului de război.
Citiți primul episod al serialului:
Citesc ultimul paragraf al articolului unde se face referire la arma legendara a Universitatii, „dragostea de club si simbolul culorilor alb-negru”.Si-mi vine greu sa cred ca aceasta colonizare portugheza +conducere de impresari( apropo, parca e un copy-paste a ceea ce au facut cei din deal la inceputul goanei lor dupa trofee) va gasi arma de care se vorbea in articol…..
Multumim de comentariu.