30 de ani de antrenamente pentru a ajunge la Olimpiadă!

Ancuța Stoenescu, cea mai titrată baschetbalistă a României, are șanse mari să ajungă la Jocurile Olimpice de la Tokyo cu echipa națională de 3×3.

Ancuța Stoenescu are 12 titluri de campioană națională în palmares, strânse în 30 de ani de baschet, dar o calificare la Jocurile Olimpice ar reprezenta cea mai mare realizare a carierei.

Retrasă anul trecut de la echipa națională de 5×5, pentru care a jucat peste 20 de ani, Ancuța Stoenescu se dedică acum baschetului 3×3. La această disciplină, România ocupă în acest moment locul al treilea în ierarhia mondială, ultimul care asigură biletele pentru Tokyo. Calificările se încheie la 31 octombrie.

De obicei nu sunt dependentă de telefon, dar prima grijă pe care o am luna aceasta este să verific clasamentul punctelor pentru a ajunge la Olimpiadă. Ne dorim foarte mult. La 5×5 este foarte greu să ajungem acolo, dar cu 3×3 avem o șansă. Așa cum este și motto-ul celor de la Sport Arena, “Din stradă, la Jocurile Olimpice”, exact așa suntem și noi. Am început mergând pe la turnee în țară, pe lângă țara și acum am ajuns să participăm la turnee care califică România la Olimpiadă. Este un sentiment foarte frumos. Ar fi cireașa de pe tort, să spun așa. Ar fi o încununare a carierei să ajungi la Jocurile Olimpice, având în vedere că noi, ca sporturi de echipă, prea puțin ne vedem în lume” – Ancuța Stoenescu, componentă a echipei naționale de baschet 3×3 a României.

Baschetul din curtea școlii

Baschetul 3×3 a fost inclus în programul Jocurilor Olimpice de la Tokyo în 2017. În clasamentul mondial de 3×3, Rusia ocupă prima poziție, fiind urmată de China, în vreme ce România luptă cu reprezentativa Franței pentru locul al treilea.

Pentru a aduna puncte în cursa de calificare la Tokyo, Ancuța Stonescu joacă trei turnee pe săptămână, numărul maxim posibil. Trecerea la baschetul 3×3 a fost o decizie firească pentru ea.

Văzând această oportunitate a României și a noastră, a jucătoarelor, de a putea ajunge și de a face față la acest nivel înalt, am zis să dau o mână de ajutor colegelor care începuseră, deși înainte nu era considerat un sport olimpic. Chiar mi-a plăcut, este un pic diferit 3×3 față de 5×5, pare mai relaxant, pentru că se joacă pe muzică, în aer liber. Până la urmă, așa am început baschetul, am jucat în curtea școlii„, a declarat Stoenescu.

Naționala feminină de baschet 3×3 a cucerit medalia de argint la Campionatul European din 2016, competiție disputată la București.

Fac baschet de 30 de ani”

Una dintre cele mai longevive jucătoare de baschet din România, Ancuța Stoenescu va împlini anul viitor 40 de ani. Componentă a echipei de Liga Națională CSM Târgoviște, Stoenescu nu are de gând să se retragă și visează chiar la o medalie olimpică.

Nu țin neapărat să bat un record, atât timp cât ești sănătos și încă faci față, e ok. Fac de 30 de ani baschet și baschetul înseamnă totul, e viața mea. O medalie olimpică ar fi de vis, tot ce ne-am putea dori. Ar fi o bază bună pentru copiii care ne urmăresc, să le demonstrăm că se poate și în baschet. Am dovedit la turneele pe care le-am jucat în această vară cu echipa națională că suntem bune și chiar avem șanse să ne batem de la egal la egal cu țările care sunt în top acum” – a mai precizat componenta echipei naționale de baschet 3×3 a României.

sportulclujean

Learn More →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *