REMEMBER: Anii de succes ai handbalului feminin clujean – Ultimele două sezoane în cupele europene (IV)

Apogeul din istoria handbalului clujean a trecut după calificarea în grupele Champions League, câteva dintre componentele importante din acea echipă alegând să părăsească formația. Drumul continua însă în Cupa EHF și Cupa Cupelor.

Campania 2013/2014 avea să înceapă bine pentru „U” Jolidon, care se despărțise între timp de antrenorul Gheorghe Covaciu, înlocuit cu bistrițeanul Horațiu Pașca pe banca tehnică, dar și de handbaliste precum Alina Țurcaș, Clara Vădineanu, Viktoria Petroczi, Carmen Cartaș sau Nicoleta Dincă. Ardelencele aveau în față dubla din turul 3 al Cupei EHF cu AC PAOK, formația din Grecia acceptând să dispute ambele meciuri în România.

Foto: Handbal Volei

Cele două jocuri din Sala Sporturilor „Horia Demian” au fost controlate în totalitate de „studente”, care s-au impus cu 39-25 și 32-28, singurele componente ale lotului trecut pe foaia de joc ce nu au marcat deloc în aceste meciuri fiind portarul Ana Maria Măzăreanu și centrul Alexandra Lup. La fel de ușoare s-au dovedit a fi și partidele din optimi, când Jolidonul avea de înfruntat formația Cankaya Belediyesi Anka Spor Kulubu din Turcia. În dubla în care s-a remarcat interul Laura Popa cu cele 14 goluri ale sale, Clujul a trecut cu 66-45 la general și urma să întâlnească Fehervar KC în sferturi.

Parcursul până în sferturi, cea mai bună performanță românească din acel sezon

Foto: Transilvania Reporter

Duelul cu locul 5 din Ungaria se anunța echilibrat chiar și cu schimbările de lot ce se petrecuseră în tabăra alb-negrelor. Mai mult decât atât, „U” Jolidon avea să rămână singura formație de handbal feminin din România încă prezentă în cupele europene în acel moment, motiv bun pentru a scoate un rezultat important.

Prima partidă avea să se dispute la Cluj-Napoca, în „Horia Demian”, departe de asistența înregistrată cu un an în urmă. Simona Vintilă și colegele sale au început dezastruos meciul, fiind conduse cu 1-6 după zece minute, diferența crescând apoi continuu în favoarea echipei maghiare, 5-14 (minutul 25). Diferența zdrobitoare de pe tabelă avea să le trezească parțial pe „studente”, care au redus din diferență pentru 10-14 la pauză.

Repriza secundă a mers sub semnul echilibrului în mare parte, păstrându-se diferența de 3-4 în favoarea echipei din Szekesfehervar. Totul s-a rupt definitiv la 20-23 (minutul 53), când oaspetele au înscris de cinci ori consectiv și și-au asigurat nu doar victoria, ci și calificarea în semifinalele Cupei EHF în mare proporție.

U Jolidon – Fehervar KC 21-28 (10-14)

„U”: Enache, Măzăreanu – portari; Ani-Senocico 4 goluri, Chintoan 4, Popa 4, Tetean 3, Mihai 2, Vintilă 2, Florea 1, Paraschiv 1. Antrenor: Horațiu Pașca

Fehervar: Trimmel, Kiss – portari; Tilinger 8 goluri, Mayer 7, Vaszari 5, Herr 3, Azari 2, Emberovics 1, Horvath 1, Siti 1. Antrenor: Pal Oldrup Jensen

Returul din Ungaria a început ceva mai bine, cu Vintilă și Popa marcând primele goluri ale Jolidonului (2-1), scor pe care adversarele l-au întors în câteva minute, 2-5. Greșelile pe atacul Clujului au dus mai apoi la 4-12 în minutul 17, apărarea fiind la fel destul de permisivă până în acest moment. Finalul primei reprize a găsit formația maghiară într-un avantaj liniștitor, 12-17 și calificarea era decisă.

Foto: Silviu Cristea

Fără să mai aibă ceva de pierdut, fetele lui Horațiu Pașca au început să joace dezinvolt în partea secundă și drept urmare s-au apropiat la un singur gol, 20-21, prin reușita Florinei Chintoan pe contraatac, cu opt minute înainte de final. Senocico a punctat pentru 21-22 la următorul atac clujean, fiind și ultimul gol din acel sezon al Cupei EHF pentru studente. S-a terminat 21-24 și Jolidonul avea să se concentreze doar pe campionat în speranța prinderii unui loc de cupă europeană.

Ratarea podiumului pentru prima dată în ultimii patru ani

Foto: Cristian Cosma

Schimbarea sistemului competițional în România, prin trecerea la un campionat cu play-off și play-out, iar mai apoi cu formarea unor grupe valorice de câte trei echipe avea să afecteze șansele „studentelor” de a se bate pentru medalii.

De altfel, sezonul regulat a fost oscilant pentru Jolidon, care a reușit victorii importante la Zalău (24-22) sau pe teren propriu cu Dunărea Brăila (29-25), dar a suferit și înfrângeri surprinzătoare, cum ar fi cea de la Constanța (25-33) cu CSU Neptun. Prin parcursul din prima parte a campionatului, clujencele se clasau pe poziția a cincea și urmau să joace împotriva Coronei Brașov pentru accederea în cele mai bune trei echipe ale ligii. Seria de cel mai bun din trei meciuri avea să fie câștigată de formația de sub Tâmpa, 29-28 și 34-26, iar Jolidon rata clasarea pe podium pentru prima dată după 2009.

Până la urmă, în turneul pentru locurile 4-6, „U” Jolidon a terminat pe poziția a patra, depășind HCM Roman și HC Zalău, asigurându-și totodată o nouă prezență în cupele europene pentru stagiunea viitoare.

Sfârșitul stagiunii 2013/2014 aducea și retragerea finanțării din partea sponsorului Jolidon, trecându-se la o nouă etapă, în care lotul se întinerise și Alexandrion drept nou partener principal al echipei.

Ultima participare în cupele europene

Foto: eurohandball.com

Prin clasarea pe locul al patrulea în stagiunea anterioară, „U” Alexandrion reprezenta din nou România la nivel internațional, în ceea ce s-a dovedit apoi ultima apariție pe plan european până în prezent pentru handbalul feminin clujean. Calificată direct în turul al treilea al Cupei Cupelor, formația studențească întâlnea WHC Radnicki Kragujevac din Serbia.

Meciul tur se juca în Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, o premieră pentru echipa de handbal, care își disputase jocurile până atunci în Sala Sporturilor „Horia Demian”. Elevele conduse de această dată de Ioan Ani-Senocico de pe bancă au început în forță meciul, controlând ostilitățile în prima repriză, conducând în mai multe rânduri cu trei goluri (7-4 și 10-7), înainte de a-și forma un avantaj de patru reușite, 14-10. Ultimele trei minute din prima parte le-au aparținut ex-iugoslavelor și la cabine s-a intrat cu 14-14.

Foto: ProSport

Partea secundă a stat sub semnul echilibrului, cele două combatante succedându-se la conducerea jocului. „Studentele” au condus cu 29-28 la final, cu mai puțin de un minut rămas din meci, dar Cristina Laslo a ratat din apropierea liniei de 9 metri, sârboaicele având timp să egaleze printr-o aruncare de la 7 metri cu câteva secunde înainte de sfârșit.

„U” Alexandrion – Radnicki Kragujevac 29-29 (14-14)

„U”: Enache, Bogdan, Măzăreanu – portari; Chintoan 6 goluri, Popa 6, Paraschiv 5, Ani-Senocico 4, Cîrjan 2, Ivan 2, Laslo 2, Biriș 1, Boian 1. Antrenor: Ioan Ani-Senocico

Radnicki: Tosovic, Risovic – portari; Janjusevic 8 goluri, Balac 6, Prijovic 4, Tanic 4, Stanisavljevic 2, Stepanovic 2, Danilovic 1, Milosevic 1, Radosavljevic 1. Antrenor: Stavro Raskovic

Returul din Serbia, programat pe 23 noiembrie 2014, reprezenta ultimul joc la nivel european pentru handbalul feminin clujean. Chintoan și compania s-au aflat în dezavantaj încă de la pauză, 7-14, fiind aproape imposibil să remonteze diferența în favoarea lor. S-a terminat 24-19 pentru Radnicki, cea care în turul următor avea să joace cu Byasen Trondheim, în fața căreia deși a câștigat pe teren propriu, a cedat clar în deplasare mai apoi.

Foto: lead.ro

Eliminarea din Cupa Cupelor și parcursul sub așteptări în campionat aduce schimbări pe banca tehnică, unde fosta handbalistă a clubului, Carmen Amariei, îi lua locul lui Ioan Ani-Senocico. Finalul sezonului regulat găsea trupa clujeană pe poziția a 11-a în Liga Națională, cu doar 8 victorii în 26 de etape. A urmat faza play-out, unde „studentele” au scăpat la limită de un loc de baraj pentru menținerea în primul eșalon, clasându-se la terminarea campionatului pe locul 10.

Au urmat ani dificili pentru club, cu schimbări de sponsor și de antrenori, pe bancă trecând Florentin Pera, Adi Popovici și într-un final Alin Bondar, dar fără rezultate notabile, locul 10 rămânând cea mai bună clasare în ultima perioadă (din sezonul 2014/2015 până în 2017/2018).

Povestea de succes a secției de handbal feminin avea să dureze aproximativ un deceniu, cu mici excepții date de două sezoane mai puțin reușite. Sportul Clujean vă va aduce în perioada următoare alte povești de succes ale cluburilor din Cluj-Napoca și nu numai, fie că poartă emblema Universității, a CFR-ului sau oricărei alte organizații sportive din județul Cluj.

Bucsi Krisztian

Learn More →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *