ANALIZĂ: Suflu nou pentru Universitatea. Transferuri interesante reușite de secția de handbal feminin în primele săptămâni după terminarea sezonului 2019/2020

Schimbările din conducerea clubului de handbal feminin au început să se vadă încet după trecerea în poziție a noului director sportiv, Sergiu Cacoveanu. În tabăra „studentelor” au ajuns până acum o serie de jucătoare din generația 1996, dar și două străine.

Pandemia de Covid-19 a adus o serie de lucruri noi în cadrul clubului „U” Cluj, pe lângă pauza forțată care a afectat desfășurarea sezonului handbalistic. Astfel, în clubul de sub Feleac au avut loc o serie de mutări și de confirmări pentru sezonul viitor ce va debuta în august, urmând să trecem în revistă toate acestea.

După ce debutul lunii mai a adus o schimbare în conducerea clubului, prin acontarea tânărului Sergiu Cacoveanu în poziția de director sportiv, lucrurile au început să se miște ușor la „U”. S-a pus capăt pentru început „telenovelei” ce o viza pe Rebeca Necula, mezina echipei urmând să joace în culorile alb-negre cel puțin până în 2021.

Au urmat și alte prelungiri de contracte, cu handbaliste precum Viorica Țăgean, Diana Lazăr și Corina Cordoș, precum și renunțarea la jucătoarele Larissa Araujo, Alexandra Dindiligan, Cristina Boian, Alexandra Prodan respectiv antrenorul Alin Bondar.

Pe lângă prezentarea recentă a noului antrenor, Alex Curescu, adus din campionatul Olandei, „U” a anunțat și cinci transferuri, după cum urmează:

Foto: axanews.ro

Paulina Masna

Naționalitate: poloneză, membra echipei naționale

Data nașterii: 19 martie 1992

Post: inter dreapta

Cluburi anterioare: Minaur Baia Mare, Boden Handboll IF (Suedia), AZS AWF Warszawa, Olimpia-Beskid Nowy Sącz, Pogoń Baltica Szczecin, AZS Lączpol, AWFiS Gdańsk (toate Polonia)

Paulina Masna vine de la echipa Minaur Baia Mare, unde a făcut parte din lotul maramureșencelor pentru stagiunea 2019/2020. Masna a fost pe teren în 11 jocuri, timp în care a marcat de 35 de ori. Intermediarul de 177 cm a avut o evoluție foarte bună împotriva Sloboziei, cu 6 goluri din 8 aruncări (etapa a 10-a), pentru ca jocul cu cel mai bun procentaj al aruncărilor să fie împotriva Rapidului, 4/4, în etapa a 5-a. Din cauza unei accidentări suferite la echipa națională, poloneza nu a apucat să intre pe teren deloc în anul 2020. În trecut a mai evoluat pentru Boden Handball IF din Suedia, AZS AWF Warszawa, Olimpia-Beskid Nowy Sącz, Pogoń Baltica Szczecin, AZS Lączpol si AWFiS Gdańsk, toate din Polonia. Internaționala poloneză are experiență la nivelul cupelor europene prin participări în Cupa EHF cu Pogon Baltica Szczecin (2015/2016) și în Cupa Challenge cu Boden Handboll IF (2017/2018 și 2018/2019).

Foto: opiniagiurgiu.ro

Florența Ilie

Data nașterii: 21 iulie 1996

Post: extremă dreapta

Cluburi anterioare: ACS Școala 181 București, CSU Știința București, AHCM Unirea Slobozia

„Sunt foarte fericită să fac parte din această frumoasă familie. Aștept cu nerăbdare să începem pregătirea și să pun umărul la îndeplinirea obiectivelor. Când spui Cluj, spui “U” și invers” (u-cluj.ro)

Câștigătoare a titlului mondial alături de naționala de junioare (2014, cu generația 1996) și a medaliei de bronz la Campionatul Mondial de Tineret din 2016, Florența Ilie a făcut pasul spre Liga Florilor în sezonul precedent, în tricoul echipei AHCM Unirea Slobozia. Extrema dreaptă evoluase anterior la ACS Școala 181 și CSU Știința București, în liga secundă.

Ilie a reușit să marcheze 23 de goluri în stagiunea precedentă pentru formația din județul Ialomița. Cele mai multe goluri le-a reușit tocmai împotriva Universității, 4, în etapa a treia din campionatul recent încheiat. De asemenea, extrema dreaptă din București a avut trei jocuri cu procentaj de 100% la nivelul aruncărilor, împotriva Dunării Brăila (etapa 13) și cu CSM Slatina (etapa 14) respectiv SCM Craiova (etapa 18). Pe lângă acestea, noua jucătoare a Clujului a punctat de câte trei ori în fața Măgurii Cisnădie (etapa 15), Gloriei Buzău (etapa 9) și a fostei campioane CSM București (etapa 4).

Foto: u-cluj.ro

Denisa Șelever

Data nașterii: 23 septembrie 1996

Post: extremă stânga

Cluburi anterioare: CSM Cetate Deva, CSM Galați, Gloria Buzău

„Viitoarea experiență la “U” Cluj o văd ca pe o provocare! După un sezon reușit alături de SCM Gloria Buzău, am ajuns la o înțelegere cu oficialii de la “U” Cluj și sper să ne bucurăm împreună de un sezon cât mai bun, indeplinind obiectivele stabilite de către club” (u-cluj.ro)

Adusă în locul Alexandrei Dindiligan, plecată la HC Zalău, Denisa Șelever vine la Cluj-Napoca după un sezon reușit alături de Gloria Buzău, în care a marcat 12 goluri și a ajutat echipa să se claseze pe poziția a patra, loc de cupe europene. Jocul din deplasare, de la Bistrița, contând pentru etapa a 18-a a fost cel mai bun în stagiunea trecută pentru Șelever, care a punctat de 5 ori din 6 aruncări. În etapele 8 și 11, cu Minaur Baia Mare și Dunărea Brăila, extrema a terminat cu procentaj perfect finalul jocului, 2 goluri din tot atâtea aruncări, pentru ca duelul cu SCM Craiova din etapa a 16-a să fie al doilea pentru Denisa Șelever ca număr de reușite, 4 din 5 aruncări.

Înainte de perioada de la Buzău, extrema a evoluat timp de trei ani la CSM Galați, după desființarea grupării CSM Cetate Deva, iar stagiunea 2017/2018 a fost cea mai eficientă, cu 38 de goluri marcate.

Foto: Mădălina Donose

Mădălina Ion

Data nașterii: 23 februarie 1996

Post: portar

Cluburi anterioare: CSM București, AHCM Unirea Slobozia

„Mă bucur că fac parte din echipa “U”Cluj. Sunt nerăbdătoare să începem pregătirea și îmi doresc să obținem cât mai multe rezultate pozitive” (u-cluj.ro)

A treia componentă a generației ’96, care a cucerit titlul mondial de junioare în Macedonia în 2014, Mădălina Ion, reprezintă probabil cel mai important transfer realizat până în prezent de clubul studențesc. Fostul portar al naționalei de tineret și-a început cariera la Rapid, pentru ca mai apoi să treacă la CSM București, unde a evoluat inițial pentru echipa a doua în perioada 2014-2016. Începând cu anul 2016, a evoluat sub formă de împrumut la Unirea Slobozia timp de doi ani, fiind printre cele mai apreciate jucătoare ale trupei din Bărăgan. Revenirea la CSMB s-a produs în 2018, aflându-se în lotul „tigroaicelor” până în această vară.

Pe lângă medalia de aur cu naționala de junioare, portăriță în vârstă de 24 de ani a reușit să cucerească împreună cu colegele sale de sub tricolor bronzul la Campionatul Mondial de Tineret din 2016.

Foto: transilvaniareporter.ro

Marina Dumanska

Data nașterii: 29 august 2000

Post: portar

Cluburi anterioare: Marta Baia Mare, CSM Târgu Jiu

Îmi doresc să contribui la performanțele noii mele echipe și sper ca această schimbare să fie una benefică carierei mele. Vreau să mulțumesc celor de la Tg. Jiu pentru că au avut încredere în mine și sunt nerăbdătoare să joc în Liga Florilor alături de noile mele colege!” (u-cluj.ro)

Poarta „studentelor” a devenit bine acoperită pentru stagiunea viitoare prin aducerea Marinei Dumanska, sora mai mică a portăriței naționalei, Yuliya, cea dintâi fiind transferată din liga secundă, de la CSM Târgu Jiu. Dumanska a avut evoluții foarte apreciate la trupa olteană, una dintre cele mai tinere din Divizia A și va face pasul spre liga națională începând cu vara acestui an.

Asemenea surorii sale, Marina a crescut din punct de vedere handbalistic la Baia Mare, fiind un produs al clubului Marta Baia Mare, condus de soții Ioan și Ioana Marta. În ceea ce privește rezultatele individuale, portăriță născută în Ucraina a câștigat medalia de argint alături de Marta Baia Mare la turneul final al junioarelor I în 2018, pentru ca în 2019 să se claseze pe locul al șaptelea.

Foto: columnacero.com

UPDATE: Clubul studențesc a anunțat un nou transfer, în persoana centrului spaniol Judith Vizuente Recuenco. Iberica născută în 20 iulie 1995 a evoluat în perioada 2014-2019 la CB Granollers, trupă alături de care a câștigat titlul de golgeter al campionatului de handbal feminin spaniol, cu 179 de goluri în 26 de meciuri. În sezonul recent încheiat, noul centru al Clujului a evoluat pentru CB Salud Tenerife, fiind principala marcatoare a clubului, cu 101 goluri în 16 meciuri. De remarcat că în ultimii trei ani, Judith Vizuente a punctat în medie de peste 5 ori pe meci, fiind o aruncătoare bună de la 7 metri, pe lângă reușitele individuale în urma unor depășiri 1-la-1. Iberica este de asemenea membră a selecționatei B pentru țara natală.

Rămâne de văzut ce transferuri se vor mai face la clubul universitar pentru completarea lotului pentru sezonul viitor și ce obiectiv își vor asuma, după mai multe sezoane dezamăgitoare, în care echipa a scăpat la limită de retrogradare.

Bucsi Krisztian

Learn More →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *