Noul antrenor al echipei de handbal feminin a Universității Cluj, Alexandru Curescu, a oferit primul interviu în calitate de „principal” și are ambiții mari la prima sa experiență în campionatul național de handbal feminin al României.
În vârstă de 42 de ani, tehnicianul a câştigat Cupa Olandei cu Aalsmeer (2008), dar şi Supercupa Olandei şi titlul de campion, fiind desemnat antrenorul anului 2009. Palmaresul său mai cuprinde o finală de Cupa Olandei (2016), cu Quintus, şi două clasări pe locul al treilea în campionat, cu VOC (2015) şi Quintus (2017). Pe plan european, noul antrenor al clujencelor s-a calificat până în sferturile Challenge Cup cu Quintus (2014).
Acesta a vorbit într-un interviu acordat presei clujene despre cariera sa de jucător și planurile sale la gruparea clujeană.
„Prima activitate ca handbalist am început-o în România, in orașul meu natal, la Reșița, am jucat până la vârsta de 18 ani și la juniori și la divizie, atunci se chema CSM Reșița, iar după 18 ani am plecat în străinătate și am ajuns în olanda, în 1997, și de atunci am rămas acolo, unde am jucat până la 22-23 ani. M-am dedicat de la început funcției de antrenor pentru că din cauza accidentărilor nu am putut să mai joc handbal, din păcate, pentru că sportul ăsta, cum am spus, e un fel de virus. Handbalul e cel mai puternic virus, dacă l-ai primit odată nu mai scapi deloc de el”, a declarat Alexandru Curescu, noul antrenor al Universității Cluj.
„Am început de la 18 ani cu antrenamentele, am început de la juniori și de la 22 ani am început și la seniori și de atunci am rămas. Am avut o activitate destul de lungă pentru vârsta pe care o am.
Mi-aș fi putut continua cariera în Olanda, dar acolo campionatul intern nu este unul profesionist și ambiția mea este mult mare, eu vreau să ajung la o echipă națională, iar pentru a face pasul acesta voi fi nevoit să încep în afara Olandei cariera mea de antrenor. Iar acum am primit oferta această să încep de la Cluj, din țara în care m-am născut”, a mai susținut Curescu.
Curescu: Vom reconstrui echipa și vom ajunge acolo unde a fost Clujul în urmă cu aproximativ 10 ani
„Proiectul de la Cluj este unul foarte interesant, care mi-a plăcut foarte mult și din cauza asta am spus da provocării. Vom reconstrui echipa și vom ajunge acolo unde a fost Clujul în urmă cu aproximativ 10 ani. Ăsta este primul obiectiv, știu că este un proiect pe durată mai lungă, dar sperăm să îl ducem până la sfârșit.
Ambiția mea este să merg spre top, vreau să ajung în cupele europene și după aia să fac pasul la echipele naționale”, a mai spus ambițiosul tehnician.
Despre cum a regăsit echipa clujeană, antrenorul a precizat. „Din păcate am fost nevoit să stau în carantină din cauza pandemiei pe care nu e bine să o subestimăm și nu am putut să le cunoscut pe fete din primele zile, așa cum mi-aș fi dorit, dar am făcut cunoștință prin telefon cu fetele, dar am avut ocazia să cunosc mai bine campionatul României și am urmărit tot ce s-a întâmplat sezonul trecut și cu un sezon înainte. Am primit suficiente informații despre aproape toate fetele„, a susținut antrenorul Clujului.
Despre campionatul României
„Campionatul la feminin este foarte echilibrat și foarte puternic, într-adevăr anul trecut au fost două echipe care s-au văzut de la început că se băteau pentru titlu, dar din păcate nu a fost decis pe teren din cauza pandemiei. A fost un echilibru foarte mare între un grup de echipe, cam 4-5, care au ocupat locurile 3-6, iar după aceea a fost un echilibru foarte mare de la locul 7 până la ultima clasată. Campionatul este foarte echilibrat„, a mai susținut acesta.
Planurile la Universitatea Cluj
„Am făcut un plan care în principiu durează 3 ani și știm unde vrem să fim, dacă se poate mai repede e foarte bine, dar la început trebuie să știm de unde plecăm. Din păcate, după cum știm Clujul a fost în ultimii 3 ani în lupta pentru retrogradare, dar ca să ajungem în partea de sus este un proiect pe termen lung, în primul an va trebui să construim o echipă pentru a nu ne mai lupta pentru evitarea retrogradării și să încercăm să fim stabili la mijlocul clasamentului, adică primele 10 locuri. Nu va fi ușor dar e o provocare foarte bună și cred că putem ajunge și acolo. În perioada a doua vom încerca să luptăm pentru un loc de cupă europeană, iar după aceea vrem să fim constanți în primele șase”, a mai declarat Curescu.
Mesaj pentru suporteri
„Vreau să revină suporterii în spatele echipei, știu că din cauza problemelor în plan sportiv au întors spatele, dar se știe că fetele au nevoie de ei și împreună vom reuși să ajungem acolo unde ne dorim„, a conchis Alexandru Curescu.