CFR Cluj – KuPS Kuopio (joi, ora 18.30). Totul despre finlandezii care stau în calea „feroviarilor” pentru grupele UEL

Un adversar nordic, pentru al doilea meci european consecutiv, o desparte pe CFR Cluj de tabloul principal al Europa League. Partida din Gruia are loc pe 1 octombrie, de la ora 18.30, și e cu miză enormă pentru ambele formații.

Duelul care va marca o premieră indiferent de cine se califică mai departe. CFR Cluj poate ajunge în grupele unei competiții europene a doua oară la rând, fapt întâmplat o singură dată (2009-2011), cu două prezențe în UCL și una în UEL. De cealaltă parte, KuPS are șansa să devină prima echipă finlandeză, după HJK Helsinki (sezonul 2014/2015), care ajunge pe tabloul principal al Europa League.

Restructurarea financiară, secretul succesului pe termen lung

Foto: yle.fi

Ca și în cazul altor cluburi din zona de nord sau est a Europei, și KuPS (fondat în 1923) s-a confruntat cu probleme financiare serioase în istoria sa destul de recentă. Astfel, după câteva sezoane cu retrogradări și promovări, finlandezii și-au găsit locul în Veikkausliiga. Evitarea unui colaps din toate punctele de vedere în 2007 a fost motorul restartului pentru un club ce câștigase titlul de cinci ori în perioada anilor ’50-’70.

Lotul format preponderent din tineri finlandezi și așteptările minime, obiectivul fiind menținerea în primul eșalon, au dus la creșterea naturală a clubului, care începea anii 2010 cu o calificare în Europa League. Adversară le-a fost Gaz Metan Mediaș, cu actualul CFR-ist Ovidiu Hoban în teren și din postura de marcator, iar drumul galben-negrilor s-a terminat rapid în Europa.

Anul următor a fost consolidat cu o nouă participare în UEL, de data aceasta până în turul al treilea, unde au fost eliminați de Bursaspor cu 6-1 la general.

Devenită o trupă solidă de mijlocul clasamentului, KuPS a forțat o nouă aventură în Europa (2018/2019), încheiată prematur de FC Copenhaga (1-2 la general). Europa League i-a găzduit din nou pe finlandezi în stagiunea imediat următoare, timp de două tururi, fiind întrecuți la limită de Legia Varșovia (1-0).

Cum a ajuns KuPS până în play-off?

Foto: Twitter KuPS

Sistemul cu două faze ale campionatului intern, cum este cazul și în România, a ajutat-o pe KuPS să obțină primul titlu de campioană după 43 de ani. Clasată pe locul secund, la două puncte de Inter Turku, formația din Kuopio a dominat copios play-off-ul Veikkausliiga, pe care l-a adjudecat cu 53 de puncte strânse, pe lângă cel mai bun atac (46 goluri) și cea mai solidă apărare (24 goluri încasate).

Antrenorul Jani Honkavaara, cel care o calificase pentru trei ani la rând pe KuPS în cupele europene a părăsit corabia, alegând să colaboreze cu Seinäjoen Jalkapallokerho (SJK). În locul acestuia a fost adus norvegianul Arne Erlandsen, în prima zi din 2020.

Erlandsen, văzut drept un ”Tony Pulis norvegian”, a schimbat radical stilul echipei, devenind mult mai fizic și cu atenție dezvoltată pe fazele fixe.

Genul acesta de joc nu a funcționat cu Molde, campioana Norvegiei, care i-a eliminat pe finlandezi din preliminariile UCL cu un categoric 5-0. În schimb a produs o mică surpriză prin eliminarea lui Slovan Bratislava (1-1, 4-3 la penalty-uri), și a devenit o certitudine prin victoria fără emoții cu Suduva (2-0).

Finlandezii au ajuns la un pas de grupe astfel pentru prima oară în istoria lor europeană, dând în același timp o mai mare atenție fotbalului din „țara celor o mie de lacuri”, a cărei națională s-a calificat la Euro 2021.

Tinerețe combinată cu experiență

Foto: Twitter KuPS

Fără nume cunoscute publicului amator de fotbal din România, cu excepția senegalezului Issa Thiaw, trecut pe la Unirea Alba Iulia, FC Cisnădie sau Sepsi OSK, KuPS Kuopio se bazează în mare parte pe un lot destul de tânăr, cotat la 4.23 milioane de euro, conform Transfermarkt.

Majoritatea fotbaliștilor au între 18 și 26 de ani, doar patru jucători având 30 sau peste 30 de ani: Petteri Pennanen, Ville Saxman, Igors Tarasovs și Ats Purje. Dintre cei menționați, Purje este cel mai bun marcator all-time din lotul actual, cu 49 de reușite în 218 meciuri.

Doi jucători pot fi considerați locali, Petteri Pennanen și Saku Savolainen. Pennanen a și declarat recent pentru First Time Finish „fotbalul înseamnă totul pentru el, devenind între timp a doua lui familie, după ce a crescut alături de acest club de la vârsta de 6 ani”.

Pe lângă finlandezi, lotul este completat de câte doi brazilieni, portughezi, nigerieni, estonieni și câte un ghanez, camerunez, leton și senegalez. Doi jucători au selecții constante la naționalele țărilor din care provin (Artur Pikk pentru Estonia și Igors Tarasovs pentru Letonia), în timp ce Oskari Sallinen, Viljami Aittokoski și Hemmo Riihimaki sunt selecționați la naționalele de juniori ale Finlandei.

Principalii oameni de atac

Foto: Planeta Brazuka

Sarcinile ofensive sunt bine calculate la formația nordică, iar din acest motiv nu au un atacant clasic, care să se remarce prin cifre impresionante. Prin sistemul 4-3-3 ofensiv folosit, au posibilitatea mai multe nume să contribuie cu gol sau pase de gol.

Dintre aceștia se remarcă în actuala stagiune Rangel (4 goluri, 2 assist-uri) și Urho Nissila (3 goluri, 5 assist-uri), Petteri Pannanen și Aniekpeno Udoh (3 goluri). Rangel a fost principalul marcator în sezonul trecut, cu 8 goluri în 14 meciuri, în timp ce Udoh a devenit golgheterul ligii a treia suedeze în stagiunea 2018/19, cu 18 reușite.

Cei mai bine cotați oameni sunt deja amintiții Rangel (400.000 euro) și Pennanen (350.000 euro), urmați de portarul Otso Virtanen (350.000 euro), conform transfermarkt.de.

Fără emoții vs. atenție și concentrare maximă

Finlandezii au declarat în mai multe ocazii pentru presa locală sau națională că „acest joc din România va fi un bonus pentru ei și nu au de ce să se teamă”. De partea cealaltă, Dan Petrescu a atras atenția după jocul cu Chindia Târgoviște din campionat că elevii săi au nevoie de o altă atitudine pentru meciul de joi seara.

Știm că trebuie să jucăm la cel mai înalt nivel pe care îl putem atinge, sau chiar mai mult decât atât pentru a câștiga. Un lucru este sigur însă, nu ne temem de CFR. Mergem la Cluj cu un singur obiectiv în capul nostru, de a câștiga! Nu am emoții, sunt nerăbdător! Trebuie să ne bucurăm de moment! – Petteri Pennanen (First Time Finish)

Jocul dintre CFR Cluj și Kuopion Palloseura va avea loc joi seara, de la 18.30, și va fi arbitrat de o brigadă din Croația, formată din Ivan Bebek (arbitru central), Goran Pataki şi Bojan Zobenica (asistenți).

Foto: Twitter KuPS

Bucsi Krisztian

Learn More →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *