Obiectivul, pe jumătate îndeplinit! U-Banca Transilvania s-a calificat în finala campionatului

U-BT Cluj-Napoca a încheiat cu victorie seria din semifinalele Ligii Naționale de Baschet Masculin împotriva formației CSO Voluntari, scor 75-56. Clujenii merg în finală cu 3-2 la general și urmează să joace cu CSM CSU Oradea pentru titlul de campioană!

U-BT: Kuti – Richard – Guzman – Grasu – Stipanovic

CSO Voluntari: Hickey – Joseph – Lee – Gîrbea – Barro

Patru din primele cinci coșuri ale partidei au venit din spatele arcului de cerc, spre deliciul celor aproximativ 1700 de spectatori prezenți, Voluntari conducând ostilitățile (6-8) după reușita lui Hickey. Patrick Richard a readus Clujul în avantaj, 9-8, înainte ca Barro să-și împartă perechea de libere, ardelenii înscriind cinci puncte la rând și Kuti a făcut 14-9, după un coș cu panoul.

O parte din Peluza Șepcile Roșii a încurajat echipa în meciul decisiv din semifinalele campionatului (Foto: Emi Turbuc)

Voluntari a tăiat diferența până la un singur punct, 14-13, Zarko Djuric fiind responsabil cu coșul, iflovenii trecând iar în avantaj apoi prin reușita de la semi-distanță a lui Borovnjak (14-15). Defensivele s-au remarcat în acest prim sfert echilibrat, liberele lui Wright făcând diferența între cele două combatante, 16-15 în dreptul clujenilor.

Procentaje modeste pe aruncare din partea ambelor tabere. Duelul rămâne echilibrat și apărările ies în evidență

Foto: Emi Turbuc

Sfertul secund a debutat perfect pentru ilfoveni și Malcolm Lee a urcat diferența pe tabelă la 16-20, Grasu și Tarolis ratând primele atacuri ale Clujului. Gheața a spart-o Stipanovic, după mai bine de două minute, cu un putback dunk după ratarea lui Vida, dar răspunsul a venit imediat de la Badiu (18-22).

Momentele lui Tarolis au contribuit la trecerea în avantaj din partea gazdelor, lituanianul punând șase puncte la rând pe tabelă, 24-22. Voluntari a replicat la fel, cu o serie de 6-0 și Hickey a transformat două puncte ușoare pe contraatac (24-28). Stipanovic l-a transformat pe Barro într-un poster, dar și-a ratat libera suplimentară (30-28), U-BT fiind în față pe tabelă cu două minute înaintea pauzei.

„Alb-negrii” și-au menținut avantajul pe tabelă, Guzman călcând afară în încercarea de a finaliza cu coș ultimul atac și la pauză s-a intrat cu 32-31. Stipanovic respectiv Guzman (8 puncte) alături de Badiu (6 puncte) au fost principalii marcatori după două sferturi, statisticile fiind extrem de echilibrate (34-39% aruncări, 22-21 recuperări, 9-7 assist-uri).

Voluntari se ține scai de U-BT. Clujenii rup echilibrul în partea secundă a sfertului trei

Foto: Emi Turbuc

Aruncările contestate în defensivă și reușitele lui Richard respectiv Tarolis au dus-o pe U-BT la trei posesii (38-31), avantajul maxim înregistrat până în acel moment. Momentele la conducerea partidei n-au durat mult și ilfovenii au putut egala, prin Lee, după un contraatac dus la final perfect (38-38).

Căpitanul Pat Richard a luat în propriile mâini următoarele două atacuri, înscriind atât din spatele arcului de cerc, cât și de la linia de fault, oferindu-i un assist lui Kuti ulterior, 45-38. Trupa lui Sasha Ocokoljic a încercat să taie din ecartul format pe tabelă, dar s-a lovit de răspunsul gazdelor și Edwards a urcat scorul la 52-43. Diferența de trei posesii s-a menținut până la finalul sfertului, în decisiv intrându-se cu 54-47.

Recital de triple în primele minute ale parțialului final

Foto: Emi Turbuc

Treițele din startul ultimului sfert, ambele semnate de Marquis Wright au dezechilibrat serios partida, U-BT luând o opțiune serioasă pentru victorie (60-47). Voluntari a replicat cu două reușite de la distanță (62-53), dar Edwards nu s-a lăsat impresionat și a dus Clujul la +12, scor 65-53.

La intrarea în ultimele 5 minute ale meciului decisiv din semifinalele LNBM, U-BT avea 14 puncte în față pe tabelă, 70-56, Justin Edwards finalizând cu un floater. Avantajul consistent al gazdelor s-a menținut până la ultima sirenă, ba chiar a crescut și elevii lui Mihai Silvășan au obținut biletele către finala campionatului, după 75-56 cu CSO Voluntari.

Finală cu Oradea! Debutul va fi miercuri, în BTarena

Foto: Emi Turbuc

Donatas Tarolis a terminat cu 20 de puncte, 9 recuperări, 3 pase decisive și 3 intercepții, urmat de tandemul Patrick RichardMarquis Wright (11 puncte) respectiv pivotul Andrija Stipanovic (10 puncte, 11 recuperări, 4 assist-uri). De la Voluntari au contribuit într-o măsură mai mare Tudor Gîrbea (11 puncte, 3/5 de la distanță, 4 recuperări) și Devoe Joseph (10 puncte, 5 recuperări).

U-Banca Transilvania revine în finala LNBM după 2017, anul în care s-a câștigat ultimul titlu. Adversarul din ultimul act va fi CSM CSU Oradea, cele două formații urmând să se întâlnească în premieră în finală. Primul meci va avea loc la Cluj-Napoca, miercuri (9 iunie), de la ora 18.00!

Foto: Emi Turbuc

Bucsi Krisztian

Learn More →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *