U-Banca Transilvania a devenit a doua echipă din baschetul masculin românesc care s-a calificat în faza grupelor Basketball Champions League, terminând perfect o săptămână complicată în Grecia, cu victoria 77-64 împotriva elvețienilor de la Fribourg Olympic.
Sportul Clujean a analizat evoluția jucătorilor antrenați de Mihai Silvășan în cadrul acestui succes istoric, care a dus formația ardeleană în premieră pe tabloul principal al competiției europene amintite.
Primul 5
Toni Katic – Point guard-ul croat a rămas în nota sa constantă de joc, aducând tripla care i-a descătușat total pe clujeni în finalul meciului, la 74-61. Katic a punctat în special de la semi-distanță, singura lui ratare de la 2 puncte venind din perimetru. Pe lângă cele 10 puncte strânse, a contribuit cu 4 recuperări (toate defensive) și 3 assist-uri, având cel mai ridicat +/- din echipă, alături de Stipanovic.
Patrick Richard – De departe cel mai constant jucător în acest turneu pentru clujeni, în special prin punctele aduse, Richard a suferit acum de la distanță (0/4). În schimb a tras foarte bine din interiorul arcului de cerc (4/6) și perfect de la linia de fault (8/8), toate punctele din acțiune venindu-i din paint. Căpitanul a adunat și 4 recuperări, 2 pase decisive și a avut 3 intercepții.
Elijah Stewart – Foarte asemănător cu Richard la procentajul aruncărilor, Stewart a reușit o treiță importantă în debutul sfertului secund, când U-BT a venit la 19-21. Și-a asumat rolul de shooter, fără să contribuie pe foaia de joc cu mare lucru la jocul colectiv (o recuperare și un assist). A terminat ca al treilea marcator al formației.
Dustin Hogue – Americanul n-a terminat de data aceasta cu minim 60% procentaj pe atac, dar a contribuit din plin la nivelul recuperărilor (8). Toate punctele și le-a adus din 3 secunde, unde a ratat doar în două rânduri din șase încercări. Linia de fault i-a pus în continuare probleme, terminând turneul cu 41% libere reușite.
Stefan Bircevic – Neinspirat în finală, cu procentaje foarte slabe în ofensivă (1/8 din acțiune și 0/2 la aruncările libere). Bircevic a încercat să contribuie cu recuperări, din care a strâns 6, toate defensive. Locul său a fost luat de Stipanovic, care s-a achitat mult mai bine sarcinilor și a avut mâna ceva mai sigură.
Rezervele
Karel Guzman – Cubanezul a avut în special o primă repriză solidă, cu 3/3 din interiorul arcului de cerc și 3/5 per total din acțiune. Guzman a continuat cu statistici de cel puțin 50% și la reluare, fiind principalul marcator al Clujului, cu 17 puncte. Energia lui s-a menținut și în defensivă, cu 5 recuperări și 2 intercepții.
Andrija Stipanovic – Probabil piesa care a contribuit cel mai mult la succesul din finală, Stipe n-a fost departe de un double-double, terminând cu 10 puncte și 9 recuperări, adăugând acestora și 7 pase decisive. Pivotul s-a dovedit decisiv în apărare, drept urmare având și cel mai ridicat indice al eficienței, 21.
Luca Colceag – Tânărul român a prins din nou câteva minute pe parchet, trecându-și în dreptul numelui său două recuperări, ambele defensive. N-a avut ocazia să arunce la coș sau să paseze decisiv.
Alexandru Pașca, David Lăpuște și Modibo Diaby n-au evoluat deloc, în timp ce Ștefan Grasu a prins 40 de secunde pe parchet.
Foto: basketballcl.com