Cu cine atacă ”U” Cluj promovarea. Radiografia transferurilor efectuate în ultimele 3 sezoane

Universitatea Cluj are mari șanse să promoveze în Liga 1, după ce echipa și-a atins obiectivul de a intra în play-off de pe locul secund. Chiar dacă în anii trecuți au existat speranțe la promovare ”U” nu a reușit. Sezonul acesta echipa are un plus important pentru a se bate pentru accederea în Liga 1, pe lângă un antrenor bun și staff de valoare are un lot experimentat de jucători.

Comparativ cu ultimele 3 sezoane, o parte din jucătorii transferați au experiența accederii în play-off și cunosc modul în care trebuie să gestioneze această situație, în timp ce restul jucătorilor transferați au experiența Ligii 1!

  • În sezoanele 2019/2020 și 2020/2021 Universitatea Cluj a transferat nu mai puțin de 41 de jucători.

Sportul Clujean vă propune o analiză a jucătorilor transferați în ultimele 3 sezoane de Universitatea Cluj.

* În cazul sezonului actual au fost incluși doar jucătorii transferați care au rămas la echipă

Jucători transferați în sezonul 2019/2020

La începutul sezonului 2019/2020 ”U” Cluj a abordat o nouă strategie de campanie și a mers pe mâna impresarului din Republica Moldova Octavian Moraru, care a adus la echipă „legiunea” portugheză formată din Andre Ceitil, Pedro Mendes, Jose Costa, Hugo Firmino, Inacio Miguel, Tiago Gomes, Rafa Miranda. De asemenea, în acea perioadă de vară mai veneau Karlos Kay, Alex Pop, Victor Dican, Arthur Crăciun, Vlad Mihalcea, Renato Imbrea, Alexandru Roșca și Arpad Tordai.

”Legiunea” portugheză s-a prezentat încă de la început foarte slab, iar background-ul echipelor modeste pe care le bifase anterior s-a văzut și pe teren, unde jocul portughezilor mai mult a încurcat cu puține excepții. Din jucătorii portughezi au rămas până la urmă, o perioadă mai lungă, Tiago Gomes, singurul jucător care mai evoluaseră în meciuri cu miză, pe când îmbrăca tricoul celor de la Braga și care a plecat în iarnă și Inacio Miguel, care a plecat următorul sezon, tot în perioada de iarnă.

La rândul lui, nici Karlos Kay sau Vlad Mihalcea nu au reușit să impresioneze în tricoul alb-negru în ciuda experienței pe care au acumulat-o în Liga 1, în cazul lui Kay la CSU Craiova și a lui Mihalcea la FCSB și Voluntari. De asemenea, mutările lui Alexandru Roșca, Imbrea și Guedj au însemnat apogeul unei perioade de mercato de vară dezastruoase. Roșca venit de la CSM Reșița nu a bifat niciun minut la echipă și nu a fost prezent niciodată pe banca de rezerve a echipei. Imbrea, jucător tânăr venit din Italia de la Venezia Primavera a prins doar 6 minute cu Viitorul Pandurii Târgu Jiu, iar Arnaud Guedj, jucător crescut de Nice venit din Liga a 3-a albaneză de la FC Skrapari și-a arătat minusurile încă din start.

De asemenea, au existat 3 jucători în perioada mercato de vară care au reușit să-și demonstreze valoarea, aceștia fiind Arthur Crăciun, care a fost selecționat și la naționala Republicii Moldova în acea perioadă, Victor Dican care a părăsit recent echipa pe suma de 100.000 de mii de euro și 30% dintr-un viitor transfer (în cazul unei revânzări indiferent de suma, echipa mai primește 150.000 de mii de euro) și Alex Pop, care a salvat clubul în mai multe rânduri prin golurile sale.

În pauza de iarnă la Universitatea au venit 8 jucători: Andrei Mureșan, Sebastian Mailat, Dragoș Penescu, Bogdan Barbu, Cătălin Ștefănescu, Răzvan Horj, Robert Neciu și Tudor Nicholas. În primele meciuri de la reluare Universitatea a fost salvată de Sebastian Mailat, care a marcat în 3 meciuri 2 goluri. Tot atunci au mai continuat la echipă Mureșan, Barbu și Ștefănescu și Neciu, din care Barbu și Ștefănescu au avut evoluții modeste și în următoarele meciuri bifate în mandatul antrenorului Costel Enache. Tinerii Dragoș Penescu (venit de la FC Botoșani) și Tudor Nicholas (venit de la Voluntari II) nu au avut timp să debuteze.

Jucători transferați în sezonul 2020/2021

În vara anului 2020 managerul general Daniel Stanciu și antrenorul Adrian Falub au încercat să reclădească echipa și au mizat pe transferurile unor jucători cu experiență. Prima mutare a fost portarul Cosmin Vâtcă, care se antrena cu echipa încă de la începutul lunii martie 2020, dar Falub a negat la început transferul. Treptat la Universitatea au venit jucători importanți din Liga 1, cu un CV cu mult peste Liga 2 precum Tamaș, Luchin, Ioan Filip, Novac , Laurențiu Rus. De asemenea, echipa a transferat jucători de perspectivă precum goalkeeper-ul Muțiu sau mijlocașul Alex Negrean, care în acel sezon au oferit prestații solide în majoritatea partidelor.

Tot în acea vară au venit atacantul Idan Golan și mijlocasul Sergio Ribeiro, care la început au ridicat o serie de semne de întrebare, dar care pe parcurs au pus umărul serios pentru a ajuta echipa. În toamna lui 2020, ultimul transfer, Yaniv Segev, venit din liga a IV-a a Suediei, a dezamăgit atât în minutele bifate pentru ”U” Cluj cât și în partidele de la Aerostar Bacău, unde a fost împrumutat în iarnă. Roskopf a fost un alt jucător care nu a putut face față la Cluj, iar după primele meciuri a plecat în Uruguay la Central Espanol.

Din jucătorii experimentați veniți la început, veteranul Tamaș a plecat în pauza de iarnă la FC Voluntari. Acesta a avut prestații bune în perioada petrecută la „U” Cluj, reușind să atingă o bornă importantă la meciul cu Ripensia, când a reușit să aducă victoria în fața timișorenilor după 83 de ani. Srdjan Luchin, Novac, Rus și Filip au rămas și au luptat până în ultimele meciuri când situația nu era una prea bună la clubul ”studenților” și existau destul de multe tensiuni.

În pauza de iarnă au venit Andrei Răuță, Rareș Sburlea, Donaldo Acka, Lucas Chacana, Anca Trip și Derick Ogbu. Dintre jucătorii veniți în pauza de iarnă doar Donaldo Acka venit de la Poli Iași a oferit prestații solide salvând de multe ori defensiva studenților prin efortul depus la fiecare meci. Ogbu, în ciuda celor 18 luni de absență a intrat bine în echipă, dar pe parcurs și-a arătat carențele majore, a ratat mult iar în momentele grele ale echipei obișnuia să stea stingher în atac fără să ajute apărarea. Ceilalți jucători au fost mai mult rezerve, iar în momentele în care au intrat în meci nu au reușit să aducă niciun plus de valoare echipei.

Sezonul actual

Deși în mandatul lui Enache au fost aduși jucători experimentați, mulți dintre ei nu au reușit să facă față presiunii accederii în play-off, iar jucătorii transferați în iarnă au fost folosiți din postura de rezerve semn că nu s-a efectuat o strategie de transferuri de calitate În mandatul antrenorului Erik Lincar, ”U” Cluj putem spune că a efectuat cea mai bună campanie de transferuri din ultimele 3 sezoane.

Din lotul de 25 jucători, (jucători rămași + jucători transferați în pauza de iarnă.) 7 jucători au mai avut experiența jocului în play-off-ul ligii a 2-a.

1.Costinel Gugu- promovare sezonul trecut cu FCU Craiova
2.Denis Ispas- promovare sezonul trecut cu FCU Craiova
3.Florin Ilie- promovare UTA Arad play-off – sezon 2019/2020
4.Florinel Mitrea- play-off Turris Turnu Măgurele- sezon 2019/2020
5.Florin Haită- play-off promovare Turris Turnu Măgurele 2019/2020
6.Dragoș Tescan- play-off promovare Turris Turnu Măgurele 2019/2020
7.Valentin Alexandru– play-off promovare FC Rapid 2019/2020
Play-off promovare Dunărea Călărași 2020/2021

Din cei 25 de jucători aflați în lot, 18 jucători au experiența Ligii 1 (Păun, Gugu, Ilie, Ispas, Mitrea, Pârvulescu, Dobrescu, Romeo, Filip, Pires, Balgiu, Remacle, Ely Fernandes, Haită, Ciobanu, Boiciuc, Tescan, Vali Alexandru ).

Singurii jucători care nu au experiența Ligii 1 (ex. Nici Ribeiro și nici Alarcon nu au evoluat la o echipă de primă divizie) sunt: Gorcea, Bledea, Alarcon, Ribeiro, Vomir, Vlad Moraru și Hofman.

”U” a remizat 0-0 cu Petrolul în deplasare, în primul meci din play-off și se află pe locul 3, după Petrolul și Sibiu. Urmează tot în deplasare meciul cu Unirea Slobozia, după pauza cauzată de amicalele naționalei.

Text de Cătălin Stroia. Editor Tiberiu Fărcaș.

sportulclujean

Learn More →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

c84f6441-c169-4dc1-a330-8081262660f8