U-BT Cluj-Napoca scrie istorie în baschetul românesc. A învins campioana din EuroCup și este la pas de calificarea directă în „sferturi”

Baschetbaliștii de la U-BT Cluj-Napoca au scris istorie în baschetul românesc, obținând una dintre cele mai mari victorii din istorie. Trupa lui Silvășan a învins-o, în mod dramatic, pe deținătoarea trofeului EuroCup, Dreamland Gran Canaria, cu scorul de 113-111, în Spania, după prelungiri.

În urma acestui succes istoric, U-BT Cluj a urcat pe locul 2 în Grupa B a EuroCup și este la un pas de calificare directă în sferturile de finală ale competiției a doua ca valoare din baschetul european. Clujenii mai au nevoie doar de o victorie în ultima etapă a grupelor competiției pentru a fi siguri de accesul direct în sferturi

Fără doi jucători de bază în echipă, Karel Guzman și DJ Seeley, ambii accidentați, U-BT s-a deplasat în Spania cu gânduri mărețe, iar ambiția, determinarea și lupta eroică sub panpu au fost adjectivele perfecte pentru a descrie această victorie de povestit nepoților în fața unui adversar redutabil care a zdrobit-o pe Real Madrid cu 100-77, una dintre cele mai galonate formații din baschetul european.

Silvășan a fost nevoit să adapteze sistemul de joc fără cei doi absenți importanți, iar echipa a început furibund partida de pe terenul spaniolilor. Primele puncte le-a înscris Stipanovic, dar americanul Shurna a desprins-o pe Gran Canaria la 10-4 pe tabelă. Ibericii au pus stăpânire pe joc în primul sfert, pe care l-au câștigat cu 37-20.

„U” a revenit de la -19 puncte

Gran Canaria a mărit ecartul la 19 puncte, iar în sfertul al doilea, U-BT Cluj a început cu un parțial de 8-0, însă Sylven Landesberg, campion în trecut al Euroligii, a bifat două coșuri la rând.

Alb-negrii au continuat să lupte eroic și nu au cedat presiunui adversarilor, iar Emilian Cățe a înscris de trei puncte și scorul a devenit 45-38. Până la pauza mare, tot Cățe a egalat situația la 54-54, iar la vestiare, Gran Canaria a intrat cu un avantaj minim 57-54.

Lupta sub panou a fost una spectaculoasă și încinsă în partea a doua a jocului, iar în sfertul al treilea, U-BT Cluj a reușit chiar să preia conducerea grație trio-ului Brice Jones, Jarell Eddie și Patrick Richard, care au dus scorul la 61-63.

Campioana României a rezistat în fața forței campioanei en-titre a EuroCup. Fundașul naționalei Franței, Andrew Albicy a ieșit la rampă și el, înscriind pe bandă rulantă, iar Lammers a egalat situația la 98-98 și meciul a intrat în prelungirile suplimentare.

Luptători până în ultima secundă

U-BT Cluj-Napoca nu s-a speriat și nu a cedat lupta, ținându-i în șa pe iberici. În repriza suplimentară, Mareks Mejeris a fructificat o pasă inspirată și a zguduit panoul, 105-109, spaniolii au revenit din nou la timonă, iar cu 8 secunde înainte de final, tabela arăta 111-111, după un coș de trei puncte a lui Nicolas Brussino.

Eroul Clujului s-a numit aseară Emilian Cățe, care a evoluat incredibil miercuri seară și s-a luptat ca un leu cu masivii jucători spanioli, fiind declarat și MVP-ul partidei. Acesta a reușit să marcheze eroic pe recuperare și a declașat hora bucuriei în Las Palmas, pentru o victorie de povestit nepoților a lui U-Banca Transilvania, cu scorul de 111-113.

În urma acestui succes istoric, cel mai mare din istoria baschetului clujean și cel românesc, U-BT Cluj a urcat pe locul 2 în Grupa B și este la un meci distanță de calificarea directă în sferturile de finală ale EuroCup.

Cel mai bun marcator al lui U-BT a fost Jarell Eddie, cu 24 de puncte, urmat de Emilian Cățe, cu 23 puncte și 10 recuperări, Patrick Richard (23), B. Jones (21), Mokoka (7), Stipanovic (6), Măciucă (5), Mejeris (4).

U-BT are parte de cel mai bun sezon european, ajungând la 13 victorii și 4 înfrângeri în grupele EuroCup și a ajuns pe locul 2 în grupă, poziție care duce direct în sferturile de finală.

În ultima etapă a grupei B din Eurocup, U-BT Cluj-Napoca se va deplasa în Lituania, pentru duelul cu Lietkabelis. Meciul va avea loc miercuri, 7 februarie, de la ora 19:00.

Sursa foto: u-bt.basketball

Vasile Manu

10 ani de experiență în presă. Am scris și scriu în continuare și pentru eClujeanul.ro din luna iulie 2012, foaiatransilvana.ro și clujulpolitic.ro. Am acoperit toate domeniile de activitate, politic, social, administrativ, iar din iunie 2019 sunt în slujba sportului din Cluj odată cu înființarea sportulclujean.ro.

Learn More →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *