Ne amintim în acest nou episod al seriei „Remember” cele mai mari performanțe pe plan european reușite de Olimpia Cluj, formația care domină fotbalul feminin românesc din 2011 încoace.
Olimpia Cluj reprezintă un nume important în fotbalul românesc, fiind echipa care în decursul anilor a făcut să se audă de existența fotbalului feminin de la noi și la nivel european. Clubul fondat în 2010 a început direct în Liga 1, devenind din primul sezon trupa ce dădea ora exactă în fotbalul feminin românesc. Au urmat nouă titluri consecutive (2011-2019), pe lângă alte 6 Cupe ale României sau două titluri naționale la categoria U15. În toată această perioadă, Olimpia a pierdut doar trei jocuri în campionat!
Rezultatele pe plan național le-au dat dreptul clujencelor să evolueze în cupele europene, unde și-au lăsat amprenta la fiecare participare, deși au întâlnit adversari din campionate mult mai puternice și cu loturi mai experimentate. Prima oprire în Europa venise în 2011, când Olimpia s-a calificat până în șaisprezecimile UEFA Women’s Champions League.
Câștigarea grupei organizate în Bosnia și duelul cu colosul Olympique Lyon
Debutul la masa bogaților a venit cum nu se putea mai bine pentru clujence, acestea fiind repartizate în urma a treia valorică, într-o grupă alături de SFK Sarajevo, Atasehir Belediyespor și Gintra Universitetas. Elevele lui Mirel Albon trebuiau să se deplaseze în Bosnia-Herzegovina, unde se disputa grupa, iar ceea ce a urmat reprezenta prima pagină importantă din istoria clubului. 3-1 cu Sarajevo, 4-1 cu Atasehir și 5-0 cu Gintra Universitetas, pentru o dublă de vis cu Lyon în șaisprezecimi.
Considerată Barcelona fotbalului feminin, Olympique Lyon poposea la Cluj-Napoca pentru un duel dezechilibrat, în fața unor copile, media de vârstă a fetelor de la Olimpia fiind puțin peste 18 ani. Meciul s-a terminat cu victoria zdrobitoare a trupei din Hexagon, 0-9, cu execuții individuale care mai de care mai spectaculoase în fața a 1500 de spectatori prezenți pe „Dr. Constantin Rădulescu”. Le Sommer s-a remarcat în mod special de la OL, cu hattrick-ul său în decurs de șapte minute, fiind autoarea aproape a jumătate din golurile înscrise de franțuzoaice în prima repriză.
CFF Olimpia Cluj – Olympique Lyon 0-9 (0-8)
Olimpia: Gaiţă – Corduneanu, Ficzay, Bortan, Giurgiu – Cosma, Vătafu, Sîrghe, Lunca – Gurz, Duşa. Au mai jucat: Boandă, Bîtea, Mihali. Antrenor: Mirel Albon
Olympique Lyon: Bouhaddi – Kaci, Renard, Henry, Bompastor – Thomis, Abily, Trana – Vigueir, Schelin, Le Sommer. Au mai jucat: Traore, Necib, Majri. Antrenor: Patrice Lair
„Mi-a plăcut echipa de la Cluj că a fost curajoasă. Este adevărat că şi-a pierdut moralul pe parcurs. Cred că este nevoie de multă muncă, de o strategie bună şi răbdare pentru ca fotbalul feminin românesc să se dezvolte” (Patrice Lair, antrenor Olympique Lyon)
„Interesul arătat pentru acest meci a demonstrat că nu doar băieţii pot să joace fotbal, ci şi fetele se pot ridica la un nivel înalt” (Mirel Albon, antrenor Olimpia Cluj)
„Am fost timorate din lipsa de experienţă. Eu mă aşteptam să luăm mai multe goluri. Pe viitor trebuie să intrăm în teren cu o altă atitudine, mai profesionistă” (Cosmina Duşa, jucătoare Olimpia Cluj)
Clujul contează pe harta Europei la fotbal feminin
Motivate de parcursul în precedentul sezon de Liga Campionilor, clujencele au participat într-o nouă grupă, de data aceasta la Birkirkara, în Malta, unde au fost repartizate alături de formația locală, Glentoran (Irlanda de Nord) și 1 de Dezembro (Portugalia). A fost un nou succes european, cu trei victorii din tot atâtea meciuri, 8-0 cu Birkirkara, 4-1 cu Glentoran și 4-2 cu Dezembro, remarcata fazei acesteia fiind Cosmina Dușa, cu opt goluri!
Sorții aveau să le scoată un adversar accesibil în șaisprezecimi, austriecele de la SV Neulengbach. Turul urma să se dispute în România, pe Cluj Arena, unde cele două formații au remizat, scor 1-1, în urma golurilor reușite de Dușa (57) și Gstottner (84). Manșa retur din Austria a fost plină de suspans, cu gazdele deschizând scorul prin Giovana (30). Lunca a restabilit egalitatea cu nouă minute înaintea finalului timpului regulamentar, iar jocul a mers în prelungiri. Aceeași Alexandra Lunca și-a dus echipa în avantaj (2-1, minutul 101), pentru ca Maria Gstottner să stabilească scorul final, 2-2.
Istoria era scrisă, iar pentru optimi Olimpia primea vizita italiencelor de la ASD Torres Calcio, într-o adevărată dublă de sărbătoare. Formația din „cizmă” s-a impus pe teren propriu în tur, 4-1, Patrizia Panico fiind autoarea unui hattrick, în timp ce golul de onoare al clujencelor a fost înscris de Ștefania Vătafu. Returul de pe Cluj Arena a fost la discreția totală a oaspetelor, 0-3, iar aventura Olimpiei în Champions League s-a terminat în optimi, cel mai lung parcurs al unei echipe românești.
Olimpia Cluj-Napoca – ASD Torres Calcio 0-3 (0-1)
Olimpia: Ganea – Corduneanu, Ficzay, Olar, Giurgiu – Bortan, Vătafu, Voicu – Lunca, Rute Botica, Sandu. Au mai intrat: Bătea, Gurz, Prunean. Antrenor: Mirel Albon
Torres Calcio: Criscione – Tona, Motta, Piacezzi, Bartoli – Stracchi, Domenichetti, Maendly – Fuselli, Panico, Iannella. Au mai intrat: Matarazzo, Costi, Maglia. Antrenor: Manuela Tesse
O altă forță a fotbalului francez în parcursul european al Olimpiei
După o pauză de câteva sezoane, în care s-a pierdut calificare în fazele eliminatorii din cauza unui singur meci, Olimpia Cluj a reușit o nouă performanță pentru fotbalul feminine românesc, fiind pentru a treia oară în scurta sa istorie când trece de grupe. Pentru stagiunea 2015/2016, clujencele au fost extrase alături de Parnu JK (Estonia), Ekonomist Niksic (Muntenegru) și ZNK Pomurje (Slovenia) pentru accederea în șaisprezecimile Women’s Champions League.
Turneul din Slovenia a fost câștigat de Olimpia, din nou cu trei victorii din tot atâtea jocuri, dar și cu șapte marcatoare diferite. Rezultatele de 4-0 cu Parnu, 6-1 cu Niksic și 2-0 cu Pomurje au fost suficiente pentru un duel de gală în faza următoare, tocmai cu una dintre cele mai bogate echipe ale Europei, Paris Saint-Germain.
Finalista din sezonul precedent venea drept favorită clară la Cluj-Napoca, pentru un duel din care trebuia să iasă învingătoare fără probleme. Franțuzoaicele și-au respectat blazonul și au oferit un scor sec, 6-0, Olimpiei, care a făcut față timp de o repriză atacurilor mai titratei adversare. Golurile învingătoarelor au fost marcate de Mittag (38, 71), Cristiane (43, 54), Cruz Trana (79) și Sarr (90+1).
Olimpia Cluj – Paris Saint-Germain 0-6 (0-2)
Olimpia: Ganea – Corduneanu (Meluță ’58), Giurgiu, Olar, Bortan – Vătafu, Voicu, Bâtea, Havriștiuc – Ciolacu, Lunca (Tărășilă ’59). Antrenor: Mirel Albon
PSG: Kiedrzynek – Delannoy, Erika, Houara D’Hommeaux, Morroni – Dahlkvist, Seger (Karchouni ’83), Cruz Traña, Cristiane – Delie (Sarr ’74), Mittag (Horan ’77). Antrenor: Farid Bernstiti
„Este drastică această înfrângere dar cred că scorul reflectă realitatea din teren. Din păcate am demonstrat încă o dată că nu suntem la nivelul echipelor de top din Europa. Ne-am speriat de numele adversarelor, probabil și de numele echipei. Am început jocul foarte prost și nu am reușit să ne revenim pe parcurs. Mi-aș dori să cred că nu asta este valoarea echipei și ne dorim să demonstrăm chiar de la meciul retur unde sper să realizăm un meci mult mai bun și jocul să fie mult mai curat. Cred că multe goluri le-am făcut noi cadou dar nu îmi explic lipsa de atitudine, nu am avut ritm, nu am avut personalitate de joc, am avut doar o singură ocazie de gol, cred că o singură dată am reușit să legăm mai mult de cinci pase, În condițiile astea este greu să obții ceva”, declara Mirel Albon pentru pagina clubului
Returul din Franța consemna cel mai urât eșec din istoria participărilor Olimpiei în Liga Campionilor, 0-9, terminând în genunchi o nouă campanie europeană reușită până la dubla cu vicecampioana din Hexagon, aflată la cu totul alt nivel.
Fetele din cartierul lui Zlatan Ibrahimovic, ultimele adverare notabile pentru Olimpia
Ultimul parcurs notabil dinaintea fuzionării cu Universitatea Cluj a pornit în Scoția, la Hibernian, unde aveau de înfruntat echipa locală, pe Swansea City (Țara Galilor) și WFC Zhytlobud-2 Harkov (Ucraina). Asemenea precedentelor grupe preliminare trecute cu succes, și de această dată Olimpia a terminat fără înfrângere, bifând două victorii (1-0 cu Harkov și 3-0 cu Swansea), pe lângă o remiză, 1-1 cu Hibernian. Fetele lui Marius Schuller scriau o nouă pagină de istorie pentru fotbalul feminin românesc, bifând a patra calificare în fazele eliminatorii din cea mai importantă competiție europeană intercluburi.
Sorții au adus un nume interesant în calea Olimpiei pentru șaisprezecimi, suedezele de la FC Rosengård. Clubul nordic este echipa cartierului Rosengard din Malmo, unde a copilărit și crescut celebrul Zlatan Ibrahimovic, unul dintre fotbaliștii reprezentativi ai Suediei ultimelor două decenii.
Și de această dată Olimpia a debutat pe teren propriu, jocul fiind programat pe Cluj Arena. În ciuda unei posesii mai bune a nordicelor, Adina Giurgiu a semnat prima ocazie a meciului, pentru ca la faza următoare Rosengard să nimerească bara prin Troelsgaard. Singurul gol al partidei a venit dintr-o respingere nefericită, direct în picioarele marcatoarei Ebba Wieder (34), în urma unei lovituri de la colț.
Neavând nimic de pierdut pentru partea secundă, clujencele au ieșit la joc în încercarea egalării. Lunca și Leinert au fost cel mai aproape să marcheze, cea din urmă ratând de altfel cea mai mare ocazie a Olimpiei, în finalul meciului, când a șutat în bară.
„Obiectivul nostru a fost acela de a face un joc bun, să încercăm să nu jucăm doar defensiv, să ne luptăm de la egal la egal cu una din forțele fotbalului feminin european. În multe momente ale jocului am reușit acest lucru, sunt mândru de fetele noastre, au făcut un efort foarte mare. Sigur că sunt lucruri care pot fi îmbunătățite, care pot fi puse la punct. Am întâlnit o selecționată mondială, jucătoarele din primul 11 al lui Rosengård au împreună peste 1000 de meciuri în competiții de mare anvergură, au o foarte mare experiență, însă cred că a fost cel mai bun joc al Olimpiei la nivelul acesta, de tur eliminator al UWCL, și îmi dă speranțe că în viitor putem ajunge mult mai sus. Am avut ocazii mari pe care nu am reușit să le fructificăm, pe contraatac mai ales, dar vom lucra pentru a putea concretiza pe viitor„ (Mirel Albon)
„Din păcate este o înfrângere, nu putem întoarce rezultatul care a fost astăzi, dar sunt foarte mândră de fete cum au jucat, de noi și ce am demonstrat astăzi în teren. Am jucat cu o echipă din top 10 și chiar sunt mândră de ce am realizat. Din punctul meu de vedere am ținut piept, am jucat de la egal la egal și cred că putem și mai mult de atât. Eu zic că e un scor deficitar pentru ele, noi mergem în Suedia să ne jucăm orice șansă”, a spus căpitanul Ioana Bortan pentru pagina clubului.
Olimpia Cluj-Napoca – FC Rosengård 0-1 (0-1)
Olimpia: McVicker – Giurgiu, Richardson, Meluță, Nagy – Voicu (Răduc ’88), Bortan, Ciolacu (Tărășilă ’73) – Leinert, Carp (Bâtea ’52), Lunca. Antrenor: Mirel Albon
FC Rosengård: McLeod – Riley, Viggosdottir, Asante, Filekovic – Wieder (Folkesson ’71), Seger, Landeka – Masar, Mittag, Troelsgaard (Sundquist ’87). Antrenor: Malin Levenstad
Returul din Suedia a demarat în schimb într-o singură direcție, cu Rosengard superioară clujencelor, pe care le-au bătut cu 4-0 pentru calificarea în optimile Ligii Campionilor, unde au fost eliminate mai apoi de Chelsea.
A fost ultima prezență în faza șaisprezecimilor pentru Olimpia, care în sezonul următor a ratat calificarea dintr-o grupă cu WFC Kharkiv (Ucraina), Cardiff Met Ladies (Țara Galilor) și FC Birkirkara (Malta), la fel ca în actualul sezon, când au jucat cu Mitrovica (Kosovo), Breznica (Muntenegru) și NSA Sofia (Bulgaria).