Universitatea Cluj se află în al treilea an de când se chinuie să iasă din Liga a 2-a, perioadă în care la cârma formației clujene au activat mai mulți antrenori. În tot acest timp, „șepcile roșii” au fost cel mai aproape de promovare în anul Centenar, atunci când nu au putut distruge „blestemul barajului”. În acel sezon la timona echipei s-au aflat Adrian Falub, Mircea Cojocaru (interimar) și Bogdan Lobonț.
Următorul sezon l-a început cu Cristian Dulca pe bancă, dar pe fondul unei serii de eșecuri în fața unor echipe mai slabe a fost dat afară, iar în locul său a fost reinstalat Falub, care după rezultatele slabe a părăsit echipa la începutul acestui sezon, în locul său venind Costel Enache.
Sportul Clujean a efectuat o analiză a rezultatelor fiecărui antrenor trecut la Universitatea în acești trei ani, de când echipa luptă în divizia secundă.
Adrian Falub
Devenit recent noul antrenor al celor de la CSM Reșița, Adrian Falub a fost mai mult „mantaua de vreme rea” a „studenților”. Î
n sezonul 2018-2019, Falub a avut cele mai bune rezultate la formația „șepcilor roșii”, astfel în 14 meciuri (13 campionat + 1 Cupa României) a reușit nu mai puțin de 8 victorii (7 campionat+ 1 Cupă), 3 remize (cu Ripensia, Daco-Getica și Mioveni) și alte 3 înfrângeri (ASU Poli Timișoara, FC Argeș și Chindia Târgoviște). A revenit un sezon mai târziu după începutul dezastruos a lui Dulca pe banca alb-negrilor, dar nici de această dată nu a obținut rezultatele așteptate, Universitatea Cluj devenind echipa „păcii” din cauza numărului mare de remize.
La returul sezonului 2019-2020, au existat mai multe promisiuni privind o schimbare a jocului, lucru care nu s-a întâmplat așa și care putea să iasă mai rău pentru Adrian Falub după meciul cu Metaloglobus pierdut cu scorul 1-2, atunci când o mare de suporteri a înconjurat intrarea stadionului și i-au cerut pe bună dreptate socoteală.
Bilanțul pentru Adrian Falub în campionatul de anul trecut oprit din cauza pandemiei a însemnat în cele 19 meciuri (incluzând și Cupa României) 5 victorii (Petrolul Ploiești, Dunărea Călărași decisă de FRF, Pandurii și Concordia și una în Cupă cu FCU Craiova), 11 rezultate de egalitate și 3 înfrângeri (Farul, FCSB în Cupă și Metaloglobus).
Începutul acestui sezon a fost o continuare a ceea ce s-a întâmplat în precedentul campionat, astfel Adi Falub a părăsit Universitatea după 3 etape în care a înregistrat un succes și alte două eșecuri.
Mircea Cojocaru
Surprinzător sau nu, perioada interimatului lui Mircea Cojocaru a fost una dintre cele mai bune perioade ale „șepcilor roșii” în sezonul, în care toată suflarea „U”-istă aștepta cu ardoare promovarea în anul Centenarului.
În cele 8 meciuri (7 campionat și unul în Cupă), timp în care a asigurat interimatul , Cojocaru a obținut 6 victorii, 2 remize (Balotești și Snagov) și un singur eșec în Cupa României cu Astra Giurgiu. Un alt fapt interesant la perioada lui Mircea Cojocaru este că în cele 8 jocuri de campionat, echipa a macat de 20 ori și a primit doar 2 goluri.
Bogdan Lobonț
Pariul „Moțului” Ioan Ovidiu Sabău, Bogdan Lobonț, a înregistrat rezultate destul de bune, în ciuda faptului că a pierdut barajul cu Hermanstadt, decisiv pentru promovarea lui „U” în an Centenar, părăsind mai apoi echipa pe furiș.
Exceptând barajul cu Hermanstadt, cel poreclit „Pisica” a înregistrat în cele 17 partide disputate pe banca clujenilor, 12 victorii, 2 egaluri (FC Argeș, Academica) și 3 înfrângeri (Petrolul, Mioveni și Ripensia Timișoara).
Cristian Dulca
Cristi Dulca a avut cel mai probabil parte de cel mai negru mandat din întreaga carieră de antrenor. Acesta nu a reușit să creeze un mix între gruparea portugheză venită în acea vară și restul jucătorilor rămași.
În cele 5 partide pe banca „studenților”, Dulca a adunat 4 eșecuri și un singur succes.
Costel Enache
Costel Enache a schimbat complet jocul „studenților” de la venirea sa, astfel echipa a început să lege victoriile. În acest mandat, tehnicianul a avut și ghinion după meciul câștigat cu CS Mioveni, atunci când mare parte din echipă a fost infectată cu virusul Sars Cov-2.
A urmat o serie de 3 partide fără victorie, 4 dacă este să punem la socoteală partida cu Farul Constanța decisă la Comisia de disciplină. De la reluare, Universitatea Cluj a fost dezavantajată de arbitraj în meciul cu Viitorul Pandurii din Cupă și la Recea, dar a fost și ajutată cu FC U Craiova 1948 pe final atunci când arbitrul nu a văzut hențul lui Filip.
În cele 22 de partide (Cupă + Campionat), Enache a obținut 13 victorii, 2 remize (Metaloglobus și Concordia) și alte 7 înfrângeri (Rapid, Csikszereda, CSM Reșița, Farul, Recea, Petrolul și Viitorul Pandurii în Cupă).
Update play-out Costel Enache:
În cele 28 de partide(Cupă+Campionat), Enache a obținut 16 victorii, 3 remize(Metaloglobus, Concordia și Pandurii Târgu Jiu-play-out) și alte 9 înfrângeri(Rapid, Csikszereda, CSM Reșița, Farul-decizie FRF, Comuna Recea-la care se adaugă și eșecul din play-out, Petrolul, Viitorul Pandurii Târgu Jiu în Cupă, Ripensia Timișoara)
Ce antrenor a avut cele mai bune rezultate
- Pentru a vedea acest lucru am aplicat o formula mediei aritmetice între punctele obținute și partidele antrenate în campionat, fără a pune la socoteală Cupa sau barajul (în cazul lui Lobonț)
- Mircea Cojocaru (interimat) – 8 meciuri – 6V – 2E – 2,50 puncte per meci
- Bogdan Lobonț – 17 meciuri – 12V – 2E – 3Î – 2,23 puncte per meci
- Adrian Falub(sezon 2018/2019) – 13 meciuri- 7V – 3E – 3Î – 1,84 puncte per meci
- Costel Enache -17 meciuri – 9V – 2E – 6Î – 1,70 puncte per meci/ Costel Enache 23 de meciuri- 12V-3E-8Î-1,69 puncte per meci
- Adrian Falub (sezon 2019/2020) -17 meciuri – 4V – 11E – 2Î – 1,35 puncte per meci
- Cristi Dulca- 5 meciuri – 1V – 4Î – 0,6 puncte per meci
* Ar fi mai încă o dată în acest sezon Adrian Falub cu cele 3 meciuri – 2Î – 1V – 1pct per meci
Editor: Tiberiu Fărcaș