Fundașul lateral Remus Câmpeanu a fost unul dintre cei mai iubiți jucători ai echipei de fotbal Universitatea Cluj, datorită devotamentului său pentru club, dar și pentru onestitatea sa. Și-a petrecut 14 sezoane în tricoul-alb negru și a rămas dedicat și după încheierea carierei de fotbalist clubului clujean, activând ca președinte.
„Eu am crescut în Cluj, născut aici, iar fotbalul mi-a intrat în sânge. Dar sportul face și victime, nu toți pot fi super jucători sau antrenori. Eu am încercat să muncesc, ca să fiu bine, eu și familia, nu miliardar, ci bine, om de omenie. Eu am fost și copil de mingi, ca mulți alții, am trăit pentru „U” de mic. Și apoi, n-am căzut în tentația banului sau a plăcerilor efemere. Eu am mers pe drumul meu”, spunea cu ceva vreme în urmă Remus Câmpeanu.
Performanțe
Remus Câmpeanu a evoluat 14 sezoane pentru Universitatea Cluj, timp în care a purtat cu mândrie tricoul alb-negru:
A evoluat 354 de meciuri, dintre care 328 în Liga 1, unde a înscris de 3 ori, 22 în Cupa României – unde a marcat unul dintre cele mai valoroase goluri pentru „U” Cluj și alte 4 partide în Cupele Europene.
De Remus Câmpeanu se leagă cea mai mare performanță din toată istoria clubului și anume câștigarea Cupei României din 1965, după victoria cu 2-1 în fața celor de la Dinamo Pitești. La acea dată, seniorul Universității u a fost unul dintre protagoniștii finalei, după ce în fața a 30.000 de spectatori de pe stadionul Republicii din București puncta spectaculos cu un șut de la 30 de metri. Tot în acea finală marca pentru Știința Cluj și altă legendă, Zoltan Ivansuc, iar Cupa României ajungea sub Feleac.
În sezonul următor a urmat o nouă aventură europeană pentru „șepcile roșii”, astfel primul meci a fost împotriva austriecilor de la Wiener Neustadter, 2-0 „acasă” și 1-0 în deplasare. În victoria de la Cluj marcau pentru „alb-negri” Zoltan Ivansuc și Mihai Adam, iar în deplasare reușea să înscrie în partea secundă Ivansuc. Mai târziu, Remus Câmpeanu avea să declare mai multe amănunte despre dubla cu austriecii:
„Era prima noastră aventură europeană după atâţia ani şi, ca orice început, au existat emoţii. Dar ele au dispărut atunci când a început meciul. Ei aveau echipă bună, dar pe vremea aceea nu eram informaţi despre felul lor de a juca, nu aveai de unde să-ţi iei toate datele. Ştiam doar că Austria e în vogă în Europa, mult peste ce e acum. Era cam la nivelul Franţei de acum. Iar noi aşa am abordat pe Wiener, ca pe o echipă importantă în Europa, aşa am simţit-o, nu aveam noi experienţa jocurilor oficiale. Doar amicale mai jucam. Șepci era un antrenor care căuta să jucăm cu echipe străine, mai ales din Ungaria, din Iugoslavia. Aşa că am mers să jucăm fără să fim foarte informaţi. Ne-am mobilizat, poate şi din teama de necunoscut, dar apoi ne-am dat seama că e posibil să ne impunem, lucru care s-a şi întâmplat. I-am bătut şi acolo, şi aici„, spunea Remus Câmpeanu la TVR.
Următoarea rundă avea să fie împotriva celor de la Atletico Madrid, însă clujenii au pierdut atât în tur cu 2-0 cât și în retur cu 4-0. Totuși, prestația echipei a fost una onorabilă în fața unei formații ce avea în componență jucători legendari precum Luis Aragones sau Jorge Mendonca, iar Remus Câmpeanu a fost titular în ambele manșe. De asemenea, un lucru mai puțin cunoscut despre meciul retur de la Madrid este că Ferenc Puskas a venit să-i încurajeze pe clujeni.
Text: Cătălin Stroia
Editor: Tiberiu Fărcaș