Caiac SMile, asociația care face minuni pentru copiii cu dizabilități și din medii defavorizate, învățându-i dragostea pentru caiac

Asociația Caiac SMile, rcunoscută pentru faptul că îi ajută pe copiii cu dizabilități și din medii defavorizate să reușească să practice sporturi precum caiacul sau schiul, a organizat luni, 6 septembrie, un eveniment pe Lacul Gheorgheni, în memoria lui Ivan Patzaichin, unde au oferit posibilitatea tinerilor să încerce experiența cu caiacul și cu canoea.

În cadrul evenimentului au participat primarul Emil Boc, Alexandru Bologa, proaspătul medaliat cu bronz la jocurile Paralimpice Tokyo 2020 , dar și alpinistul nevăzător Alex Benchea.

Într-un parteneriat cu Primăria Cluj Napoca ne aflăm aici pentru a-i putea învăța sporturi mai puțin accesibile pe tinerii cu diferite forme de dizabilități și din medii defavorizate. Aici reușim să-i aducem și să-i învățăm mai multe sporturi printre care tenis de masă, de câmp, baschet, caiac și sperăm ca în iarnă să-i putem scoate pe toți la schi. Din păcate, această ediție este una specială în memoria lui Ivan Patzaichin, unde am adus o canoe”, a declarat președintele asociației, Ionuț Stancovici.

Mă aflu aici în primul rând pentru a aduce un omagiu marelui campion Ivan Patzaichin. Canoea a pierdut ieri un mare campion, dar a câștigat un zeu care va veghea asupra canoei din ceruri. Am avut ocazia să-l întâlnesc pe Ivan Patzaichin, un om care inspiră prin conversație și nu numai prin exemplu său. Pentru noi Ivan Patzaichin nu a murit, el va fi în continuare prin spiritul lui în sufletul sportului românesc.

Legat de acest eveniment, am venit pentru a facilita șansa clujenilor de a practica canoe și alte sporturi. Eu sunt pregătit să susțin din punct de vedere al infrastructurii pentru ca oamenii să-l poată practica și pe viitor„, a precizat Primarul Emil Boc.

Nu pot să exprim prin cuvinte ce a însemnat pentru mine Ivan Patzaichin, dar și pentru sportul românesc și sportul mondial. Aștept ca această experiență cu caiacul să fie o amintire în memoria lui Ivan Patzaichin” a spus judoka Alex Bologa.

Chiar dacă a fost ediție în care a fost comemorat regretatul Ivan Patzaichin, persoanele care au participat, majoritatea cu diferite forme de dizabilități, au avut oportunitatea să învețe să meargă cu caiacul și cu canoea și să se bucure de o experiență plăcută.

După ce a avut ocazia să experimenteze o cursă cu caiacul, o tânără cu o dizabilitate a vederii i-a împărtășit reporterului Sportului Clujean senzația de bucurie pe care a avut-o:

Mi s-a părut foarte plăcută experiența pentru că e un sport, care pe mine mă relaxează și îmi prinde bine pentru că mă pot dezvolta în același timp și fizic. Am observat că acest sport al caiacului îți dezvoltă mai multe abilități, printre care și forța în mâini. Aș vrea să continui cu caiacul pentru că este un sport ce îți dă o anumită voință și motivație prin care poți face mult mai mult”, a spus tânăra.

Stroia Cătălin

Learn More →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *