Alexandru Bologa (25 de ani) a fost medaliat cu bronz la Jocurile Paralimpice organizate în acest an la Tokyo, la judo categoria 60 de kg, performanță pe care a înregistrat-o și la Jocurile Paralimpice de la Rio 2016.
Sportivul CSM Cluj / CSU Cluj a fost prezent la evenimentul organizat de Asociația Caiac SMile luni, 6 septembrie, pe lacul Gheorgheni, unde i-a adus un omagiu marelui sportiv Ivan Patzaichin și a avut ocazia să deprindă mai multe despre acest sport de la organizatorii evenimentului.
„A fost o activitate interesantă pentru că am mers pentru prima dată doi nevăzători într-o canoe (n.r. Alex Bologa a mers împreună cu Alex Benchea, cunoscut pentru performanța de a fi un alpinist profesionist cu toate că este nevăzător). Ne-am descurcat, dar ne-au mai dirijat și de pe margine pe unde trebuie să o mai luăm. Am mai fost cu caiacul pe lacul Beliș, dar cu canoea am fost pentru prima dată aici„, a spus proaspătul medaliat.
Alex Bologa a vorbit și despre unul dintre lipsurile cu care s-a confruntat pentru participarea la Jocurile Olimpice:
„Sportul pe care îl practic necesită un partener de antrenament, iar din acest punct de vedere am avut probleme. Am avut sprijin din partea cluburilor CSM Cluj și Universitatea Cluj, dar la nivel național sunt puțini sportivi cu care să te pregătești, iar dacă sunt sportivi de 100 kg sau mai mult nu au cu cine să te pregătești(n.r categoria lui Alex este de 60 de kg, iar un adversar de la o categorie mai mare nu este potrivit), iar la noi nu avem pe toate categoriile.
Acum te poți pregăti în străinătate cu parteneri de antrenament pe care îi ai, încerci să te adaptezi la posibilitățile pe care le ai. Totul este despre adaptare”, a mai susținut Bologa.
De asemenea, Alex Bologa a mărturisit mai multe detalii despre pregătirea pe care a trebuit să o facă pentru Jocurile Paralimpice, dar și despre experiența de la Tokyo:
„Tot anul trecut am încercat să mă mențin chiar dacă a fost pandemie, am mers și am lucrat singur să mă mențin în formă. În fiecare zi am lucrat. Pentru Jocurile Paralimpice de anul acest am început pregătirea de la începutul anului și am făcu 12-13 antrenamente pe săptămână, două pe zi mai puțin duminică și miercuri. În general făceam jumătate pregătire fizică și jumătate pregătire tehnică pentru judo”, a mai precizat tânărul sportiv.
Despre experiența la Tokyo
„La Tokyo a fost o experiență unică pentru că totul s-a desfășurat pe timp de pandemie. Trebuia să porți mască tot timpul, au fost testări în fiecare zi . A trebuit să stăm două săptămâni în fiecare zi în carantină înainte de plecare și datorită faptului că nu ne-am îmbolnăvit am reușit să obținem această medalie. Îmi doream o medalie mai strălucitoare decât cea de la Rio, dar mă bucur și pentru aceasta”, a încheiat acesta