U-BT sau Fribourg Olympic pentru un loc în grupele Basketball Champions League? Totul despre elvețieni

U-Banca Transilvania se află în fața celui mai important joc pe plan european din ultimii ani, având în vedere și valoarea competiției în care participă, fiind la o victorie distanță de grupele Basketball Champions League. Adversara clujenilor din finala turneului preliminar disputat în Grecia este Fribourg Olympic, campioana Elveției.

Fribourg domină de câțiva ani baschetul din „Țara Cantoanelor”, adjudecându-și toate titlurile de campioană puse în joc din 2016 încoace. Per total, adversara celor de la U-BT a câștigat de 19 ori titlul în Elveția, de asemenea având 17 medalii de argint plus 9 Cupe și 6 Cupe ale Ligii în palmares.

Foto: Instagram Fribourg Olympic

Istoria clubului are rădăcini de peste 80 de ani, dar în mod oficial, sub actuala denumire, bazele s-au pus în 1961, prima distincție serioasă venind în 1965, când Fribourg a terminat pe locul secund în prima ligă.

Elvețienii au revenit destul de recent pe plan european, după aproape 10 ani de pauză, prin câștigarea titlului în 2016. Fribourg nu este un nume necunoscut fanii baschetului din România, în sezonul 2019/2020 elvețienii evoluând în grupa D din FIBA Europe Cup cu CSM Oradea și CSU Sibiu, bifând atunci câte o victorie cu fiecare, dar și câte o înfrângere.

Cinci sportivi străini în lotul adversarilor

Foto: basketballcl.com

Fribourg se bazează pe 5 jucători străini în acest sezon: Quincy Diggs, Milos Jankovic (sârb), Lamar Mitchell, Slobodan Miljanic (muntenegrean) și Joanis Maquiesse (francez). Restul lotului este completat de sportivi elvețieni, cei mai importanți fiind Natan Jurkovitz (născut în Franța, cu origini israeliene) și Arnaud Cotture.

De notat că în lotul de anul trecut s-a regăsit și Sean Barnette, campion al României cu CSM Oradea și fost „student”, terminând stagiunea cu medii de 13.4 puncte, 4.9 recuperări și 4.4 pase decisive.

Antrenor este Petar Aleksic, care deși este bosniac, are o legătură strâns cu Elveția, fiind atât jucător în această țară, cât și ulterior selecționerul naționalei de baschet masculin în perioada 2013-2016.

Un singur meci jucat în cadrul turneului, spre deosebire de clujeni, care au trecut două tururi

Foto: basketballcl.com

Alb-albaștrii au început direct din turul secund acest turneu preliminar, spre deosebire de U-BT, care a debutat din prima zi. În singurul meci jucat până acum, Fribourg a trecut cu 76-67 de KK Split, grupare în lotul căreia se regăsește Karlo Zganec, sportiv de care Clujul s-a despărțit în această vară. În disputa cu croații principalii remarcați de la elvețieni au fost Natan Jurkovitz (13 puncte, 7 recuperări, 50% din acțiune), Arnaud Cotture (12 puncte, 6 recuperări, 4/4 de 2 puncte) și Quincy Diggs (11 puncte, 5 recuperări).

U-Banca Transilvania și Fribourg Olympic se duelează vineri seara, 17 septembrie, de la ora 20.30, miza fiind calificarea în grupele BCL, unde oponenți vor fi Darussafaka Tekfen, Happy Casa Brindisi și Hapoel U-net Holon. Meciul poate fi urmărit pe YouTube U-BT Cluj-Napoca.

Foto principal: Instagram Fribourg Olympic

Bucsi Krisztian

Learn More →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *