Debut nefericit pentru Silvășan pe banca naționalei. Înfrângere dramatică pentru România împotriva lui Luxemburg

Echipa națională de baschet basculin a României nu i-a oferit un debut fericit clujeanului Mihai Silvășan la prima experiență ca selecționer. „Tricolorii” au pierdut în mod dramatic și inexplicabil partida cu Luxemburg, scor 72-76, după ce au condus și cu 23 de puncte diferență, în primul meci oficial din campania de precalificări pentru FIBA World Cup 2027.

Duelul din Sala Polivalentă din Cluj-Napoca a început în forță, Kovac a înscris primele puncte pentru Luxemburg, iar pentru România a punctat Emilian Cățe, care și-a trecut numele primul pe lista marcatorilor, cu patru puncte. Gîrbea a reușit un coș de trei care a dus scorul la 11-7, completat de Patrick Richard prin același procedeu.

Tânărul baschetbalist Tudor Șomăcescu și-a făcut debutul la prima reprezentativă, acesta a intrat în primul sfert al partidei.

După o secetă de puncte de ambele părți, Ștefan Grasu a trezit publicul din Sala Polivalentă cu un coș de trei bifat, care a dus scorul la 19-11, iar primul sfert s-a încheiat 20-17 pentru România. 

În sfertul al doilea, „Petrică” Richard a dus scorul la 10 puncte diferență cu o aruncare de trei, 28-18 și tot el a mai înscris două puncte, iar „tricolorii” au avut cea mai mare diferență pe tabelă, 30-18. Rareș Uță s-a făcut remarcat pe teren și a obținut un coș cu fault de sub panou, iar scorul s-a dus la 37-25.

Prima repriză s-a încheiat cu un avantaj de 12 puncte pentru România, ultimul marcator fiind Patrick Richard: 39-27.

Emanuel Cățe și Patrick Richard au fost principalii marcatori pentru România, cu 12 si 10 puncte. 

România a stat bine în teren și pe faza defensivă, iar în sfertul trei a mărit ecartul de puncte la 17, 47-30, asigurându-și o diferență confortabilă. 

23 de puncte pentru România pierdute în câteva minute

Românii au continuat să defileze pe teren și să controleze autoritar partida, având chiar si 23 de puncte diferență, iar la finalul actului trei avantajul a fost unul categoric: 55-38.

Final dramatic de meci

În mod inexplicabil, România a pierdut controlul jocului și a tremurat serios în finalul partidei, greșelile în lanț ale defensivei „tricolorilor” și lipsa de eficacitate sub panou minute bune le-au permis luxemburghezilor să se apropie la o posesie, 65-63. Aceștia au redus sala la tăcere și au egalat prin două libere, cu un minut înainte de final.

Luxemburg a mai beneficiat de două aruncări libere și a preluat conducerea la o posesie, 65-67, cu 48 secunde înainte de final. Nandor Kuti a adus egalarea pe atacul României, cu 29 secunde rămase.

Scorul a rămas egal după sfertul al patrulea și duelul avea nevoie de încă o repriză de prelungiri.

Românii au căzut total fizic și psihic în prelungiri

Oaspeții au preluat conducerea, Cățe a egalat prin două libere transformate (69-69), dar României nu i-a mai ieșit nimic, iar luxemburghezii au preluat din nou conducerea la 69-74. Tohatan a înscris de trei puncte și a apropiat-o pe România la o posesie (72-74). 

„Tricolorii” au ratat incredibil pe final prin Mihai Măciucă de sub panou, iar adversarii au profitat și au înscris prin două libere, 72-76, cu 9 secunde înainte de final.

România nu a mai reușit nimic, iar meciul s-a încheiat cu victoria oaspeților cu scorul de 72-76, contabilizând un debut nefericit pentru tehnicianul Mihai Silvășan pe banca primei reprezentative.

Foto (c) Mihai Rusu / Silvia Rusu

Vasile Manu

10 ani de experiență în presă. Am scris și scriu în continuare și pentru eClujeanul.ro din luna iulie 2012, foaiatransilvana.ro și clujulpolitic.ro. Am acoperit toate domeniile de activitate, politic, social, administrativ, iar din iunie 2019 sunt în slujba sportului din Cluj odată cu înființarea sportulclujean.ro.

Learn More →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *