U-BT Cluj-Napoca, în marș spre un nou titlu de campioană. Victorie la pas în primul meci al finalei cu Oradea

U-Banca Transilvania nu a avut niciun fel de emoții în a-și adjudeca victoria în primul joc al finalei sezonului 2023-2024 împotriva eternei rivale CSM Oradea. Duminică seara, 12 mai, peste 8000 de spectatori au venit la BT Arena să îi vadă la treabă pe campionii României, care și-au respectat statutul de favorită certă și nu le-au oferit orădenilor nicio șansă. Rezultatul pe tabelă de 95-64 (25-17 / 18-14 / 27-19 / 25-14) a fost unul mai mult decât convingător, iar alb-negrii au controlat autoritar jocul de la un capăt la celălalt. 

Patrick Richard si Jones au fost primii marcatori ai campionilor României, iar Nicolescu a înscris un coș de trei. Replica clujenilor a venit tot cu o aruncare din afara semicercului, de la Richard. Și publicul exultă. „Ce m-aș face eu, ce te-ai face tu, dacă n-ar fi U”, se aude din mii de piepturi.

După cinci minute de joc din primul sfert, U-BT Cluj s-a dezlănțuit și s-a distanțat rapid la zece puncte diferență, 13-3. Orădenii au recuperat și s-au apropiat pe tabelă la patru puncte (15-11), grație reușitelor lui Nicolescu, dar Karel Guzman a bifat și el un coș de trei. Replica oaspeților a venit din același procedeu.

Primul sfert a fost controlat autoritar de gazde, iar rezultatul a fost 25-17. Defensiva trupei lui Achim nu a făcut față forței ofensive a clujenilor, care au înscris in toate pozițiile prin Guzman, Richard, Eddie sau Cățe.

Dominație totală a trupei lui Silvășan

În sfertul secund, U-BT Cluj i-a surclasat pe orădeni și s-a distanțat la 30-17, elevii pregătiți de Cristian Achim nu au reușit să înscrie niciun punct timp de trei minute scurse.

Campionii en-titre ai României nu au avut milă de oaspeți și i-au executat, păstrând o diferență de zece puncte până la pauza mare. Cele două formații au intrat la vestiare cu scorul de 43-31, iar după o primă parte în care elevii pregătiți de Mihai Silvășan au dominat meciul nu se pune problema învingătoarei din acest prim meci al finalei.

Din tabăra alb-negrilor, cel mai bun marcator după primele două sferturi a fost Karel Guzman, cu 11 puncte, urmat de Patrick Richard, cu 10 puncte, respectiv Cățe și Jones, ambii cu câte 6 puncte, iar Eddie (5 pct), Mejeris (3) și Stipanovic (2). Oradea l-a avut pe Bobe Nicolescu, principal marcator cu 9 puncte bifate, urmat de Richard (7pct), respectiv Tarolis și Gaddy, ambii cu câte 5 puncte.

La reluarea jocului, U-BT Cluj-Napoca nu a lăsat pedala de accelerație și a continuat să controleze autoritar jocul, mărind ecartul de puncte la 15 puncte diferență după o serie de puncte înscrise de Mejeris (53-38).

Guzman on fire

Karel Guzman a aruncat sala în picioare și a înscris trei puncte de senzație care au dus-o pe U-BT Cluj la o diferență de 20 de puncte (70-50). Cubanezul din lotul campioanei a ajuns la 17 puncte înscrise la finalul sfertului trei, fiind cel mai bun marcator al primei finale.

În sfertul trei, Guzman a mai bifat un slam-dunk spectaculos, în uralele publicului. „Guzman, Guzman”, strigă peste 8000 de oameni. Acesta a ieșit de pe teren în aplauzele și uralele unei săli întregi, iar în dreptul său au fost 21 de puncte înscrise. 

U-BT a jucat fără greșeală până la final și a ținut-o pe CSM la o diferență confortabilă. 31 de puncte mai exact a fost ecartul la finalul primului meci al finalei, 95-64.

Dacă până acum, finalele Ligii Naționale de baschet masculin erau pline de dramatism, suspans, tensiune și emoții, în acest sezon competițional 2023-2024 se pare că acestea lipsesc cu desăvârșire, iar forța campioanei en-titre U-Banca Transilvania a controlat tot sezonul autoritar. 

Meciul doi al finalei va avea loc marți, 14 mai, de la ora 19:00, tot în BT Arena, urmând ca seria să se mute la Oradea, în Sala Sporturilor „Antonio Alexe” pentru meciul 3 care va avea loc sâmbătă, 18 mai.

Juniorii U-BT Cluj-Napoca și-au prezentat trofeele de campioni

Juniorii U14 ai U-Banca Transilvania Cluj pregătiți de Mihai Racovițan au prezentat trofeul de campioană în fața fanilor în pauza finalei Ligii Naționale.

Vicecampionii naționali U15 pregătiți de atrenorul Dragoș Tobircă ai Academiei U-BT și-au prezentat și ei trofeul.

Atmosfera primului meci al finalei – VIDEO

Imnul „Slavă ție, studenție”, cântat de o sală întreagă – VIDEO

Cel mai bun marcator al finalei pentru U-BT Cluj-Napoca a fost Karel Guzman, cu 21 de puncte, urmat de Patrick Richard, cu 18 puncte, Jones (12), Cățe (10), Mejeris (9), Eddie (7), Măciucă (5), Lăpuște (4), Mokoka (4), Roschnafsky (3) și Stipanovic (2).

De la Oradea, cel mai bun marcator a fost Richard, cu 13 puncte, urmat de Nicolescu (12), Tarolis și Gaddy, ambii cu câte 7 puncte, Baciu (6), Freeman (5), Gotcher (4), Arledge (4), Pearson (3) și Gheorghe (3).

Vasile Manu

10 ani de experiență în presă. Am scris și scriu în continuare și pentru eClujeanul.ro din luna iulie 2012, foaiatransilvana.ro și clujulpolitic.ro. Am acoperit toate domeniile de activitate, politic, social, administrativ, iar din iunie 2019 sunt în slujba sportului din Cluj odată cu înființarea sportulclujean.ro.

Learn More →

0 thoughts on “U-BT Cluj-Napoca, în marș spre un nou titlu de campioană. Victorie la pas în primul meci al finalei cu Oradea

  1. Vlad mai 18, 2024 at 8:54 pm

    Suntem singura echipa care v-a învins anu asta. E mai mult decât un titlu pentru noi, care nu avem același sponsor cu federația, nu avem vicepreședinte de federație conducător de club și nu tragem de mila arbitrilor. Nu avem cum bate la titlu asa armata ajutătoare, dar e suficienta și victoria asta de azi. Era sa va batem și la Cluj, dar nu a fost sa fie.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *