Suporterii lui ”U” Cluj nu s-au lăsat UMILIȚI niciodată! 41 de ani de la un jaf ca în codru la meciul cu Sportul, mușamalizat de comuniști

Universitatea Cluj, ”echipa elanurilor nestăvilite” a fost de multe ori nedreptățită în istoria ei. Înainte de Revoluție, suporterii au răbdat și înghițit multe neajunsuri, dar paharul s-a umplut la un meci din iarna lui 1979.  Sportul Clujean vă prezintă o istorie știută de puțini, dar inimoși suporteri. În iarna anului 1979, ”ultrașii” lui U Cluj au aruncat cu sticle de lapte în miliție și, cu siguranță, și în securiștii prezenți la meci. Stadionul era plin ochi, iar nedreptatea nu a mai fost trecută cu vederea, fără teamă de consecințe.

Atunci o decizie controversată a arbitrului în meciul „U” Cluj –Sportul Studențesc a declanșat incidente fără precedent între suporterii lui Universitatea Cluj și Miliția comunistă, incidente care au continuat în afara stadionului în mod violent.

Autoritățile comuniste au mușamalizat cazul. Presa comunistă locală, „Făclia”, oficiosul de atunci al PCR, nu a suflat o vorbă despre ce s-a întâmplat. Doar ”Sportul Popular” și-a făcut datoria de ziar și a relatat incidentele de la Cluj atât în cronica meciului cât și într-un al doilea articol dedicat special incidentelor de la meciul cu Sportul!

Faptele

Călin Ion Murășan este un fan vechi al „șepcilor roșii”. Acesta, inginer de profesie, are o memorie prodigioasă și  ne-a relatat ce s-a întâmplat în acea zi de miercuri, 5 decembrie 1979, pe vechiul Municipal clujean.

„S-au jucat primele două etape din returul ediției 1979/80. In prima etapă ”U” pierduse la Bacău, cu 3-1. Venea sub Feleac Sportul Studențesc, în derby universitar. „U” învinsese Sportul în etapa a doua din tur,  pe Republicii, scor 0-1, gol Batacliu în prima repriză.

Era o zi friguroasă de decembrie, dar fără să fi nins. La ora meciului stadionul era plin ochi.

Avacronica din ”Sportul Popular”

Arbitrul, Vasile Ianul, (viitorul oficial al Federației după 1989 n.r.) o dezavantajează constant pe „U”. „Sportul” era echipă bună, nu avea nevoie de aceste tertipuri. Începe bine meciul, avand și acest 5% în plus adus de arbitru. La o minge centrată în careu, portarul lui ”U”, Lăzăreanu gafează, Gino Iorgulescu e pe fază și înscrie. 0-1.  ”U” nu se regăsește în prima repriză, astfel încât urma o a doua repriza de foc”.

Golul lui Boca, arbitrul și sticlele

In repriza secundă antrenorul lui „U” îl introduce în atac pe Floarea, venit de la Cugir.  ”Studenții” clujeni asediază poarta adversă, dar fără luciditate. Sportul avea apărare tare, cu Cazan, Iorgulescu, Munteanu II, plus cu portarul Moraru foarte sigur.

Arbitrul Ianul își continuă gafele. Publicul devine un vulcan gata să erupă.

Și în minutul 80 vine faza care declanșează explozia în tribune.

Deschis pe dreapta, fundașul Moș centrează la semiînălțime, pe la 7-8 metri, mijocașul Boca preia cu coapsa (poate cu mâna, greu de văzut, eu eram în unghi mort), și șutează cu sete în stânga lui Moraru marcând. Gol! 1-1. Stadionul explodează de bucurie.

Stupoare! Golul este anulat pentru henț! Instantaneu din tribuna a II-a, unde era situate și galeria lui ”U” dar și spectatori pasionați,  începe să se arunce masiv cu sticle de apă goale.

Se pare că o sticlă l-a lovit pe un maior în cap, astfel încât Miliția năvălește în tribuna II.

Cronica meciului ”U”-Sportul Studențesc în ”Sportul Popular”

Jucătorii ”Sportului” încep să adune și  ei sticle de pe teren si fug să le arate arbitrului. Se petrec momente hilare în vociferările tribunei.

Cătoi fuge cu o sticlă în mână să o arate arbitrului, iar Boca îl urmărește să i-o fure.

Gino Iorgulescu prinde și el o sticlă, dar ”Tim” Câmpeanu il roagă să o arunce, și acesta se conformează.

Floarea fuge în tribună și roagă insistent spectatorii să nu mai arunce obiecte pe teren!

Meciul se reia dupa vreo 10 minute, dar, pe teren nu se mai întâmplă nimic notabil. Sportul bate cu 1-0”, își amintește Murășan.

Incidente cu Miliția!

”Restul evenimentelor s-au desfasurat înafara tribunei, după meci. Fanii lui ”U”, nervoși pe decizia arbitrului și pe eșec au atacat forțele de ordine cu pietre la ieșirea din stadion, în  zona Incidentele au durat circa o oră.

Arbitrul Vasile Ianul nu a mai fost delegat cel puțin 6-7 etape. Abia pe la începutul returului a arbitrat un FC Arges – Sportul (culmea, tot Sportul), într-un meci televizat, scor 2-0.”, rememorează Murășan.

Articolul care se referă la incidentele de la ”U”-Sportul Studențesc
Organul de presă local, ”Făclia” nu a scris nimic despre incidente iar rubrica de sport a dispărut timp de 10 zile din ziar după meciul cu Sportul! Foto arhivă BCU Cluj-Napoca

Acea înfrângere aruncase pe Universitatea în zona „nisipurilor mișcătoare”. Urma un miniretur de foc. Exista teama că terenul lui ”U”, stadionul Municipal, va fi suspendat, dar comuniștii au mușamalizat totul iar ”U” a început minireturul în 1980 cu o deplasare la Iași.

Written by 

Peste 20 de ani de experiență în industria media din România, autor al istoriei presei clujene, "Colosul cu picioare de hârtie", dar și co-autor al volumului "Cluj contra Cluj - Istoria celui mai vechi derbi local din România", o sinteză a confruntărilor directe dintre "U" Cluj și CFR, realizată în colaborare cu jurnalistul Bogdan Stanciu.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *