Mihai Covaliu, pledoarie despre sport și educație, la Sports Festival din Cluj – „Mizăm pe 7-8 discipline la Jocurile Olimpice și 90-100 de sportivi”

Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a luat parte la o conferință sâmbătă, 15 iunie, în cadrul Sports Festival 2019, în care a vorbit despre ce înseamnă să faci performanță în sport, dar și despre proiectul „Noua oră de sport”.

„E o idee extraordinară acest festival. Avem nevoie de sporturi de masă, avem nevoie de astfel de proiecte, Sports Festival este un proiect care poate fi dat exemplu tuturor orașelor din România pentru a promova sportul și pentru a promova mișcarea și un un stil de viață sănătos. Dacă vorbesc din poziția de președinte a COSR, ar trebui să vorbesc despre performanță, medalii, dar acestea nu pot fi făcute fără a avea baza solidă, fără a avea un sport de masă și un sistem care să producă această performanță odată cu trecerea anilor.

De asta am venit la Cluj, la Sports Festival, pentru a propune un nou proiect, o idee, de a face o nouă oră de sport pentru că ne dorim ca toți copiii noștri în momentul când merg la școală să facă și mișcare, pe lângă educație și pe lângă ceea ce se întâmplă în fiecare zi la școală, avem nevoie și de mișcare. Copiii noștri trebuie să fie activi, sănătoși pentru că doar așa vor avea un tonus mai bun și vor fi mai productivi. Și cred că Sports Festival și Noua Oră de Sport reprezintă o sămânță care va încolți peste ani și ani”, a declarat Covaliu.

Despre proiectul „Noua oră de sport”

„Prin acest proiect propunem o nouă abordare a sportului în școli. Am venit la Sports Festival cu un proiect cu două discipline sportive, cu scrimă, care este un sport foarte cunoscut în România, este ultima disciplină care a adus ultima medalie olimpică la ultima ediție a Jocurilor Olimpice, la Rio, este un sport care poate fi practicat și în aer liber și într-o sală de sport. Cealaltă disciplină este un sport de iarnă, care se practică mai ales iarna, biatlon, ce este foarte important este că aceste discipline dezvoltă anumite calități pe care orice copil trebuie să le aibă, coordonare, echilibru, respirație și în primul rând atenție, focus și concentrare. Este o propunere pilot, suntem deschiși și fiecare poate să își aducă contribuția la acest proiect”, a mai susținut președintele COSR.

Mesaj pentru părinți

„Nu trebuie să ne gândim neapărat la performanță, copilul nostru trebuie să ajungă să câștige medalia de aur, nu, copilul nostru trebuie să fie pregătit din punct de vedere sportiv pentru a face față provocărilor pe care le găsim zi de zi”, a susținut Covaliu.

„La următoarea ediție a Jocurilor Olimpice, care se vor desfășura anul viitor în Japonia, mizăm pe 7-8 discipline, cele mai valoroase, de asta am creat acest program Samurai 2020, pentru că samuraii respectă un anumit cod de onoare, așa ne dorim și noi de la sportivii noștri, să concureze cu onoare, fair-play și să se pregătească pentru acest moment. Vor participa la aceste Jocuri Olimpice cei mai buni sportivi din România, care au trecut în prealabil printr-o calificare foarte foarte dură. Mizăm pe o echipă de 90-100 de sportivi. Eu sper că din acest program Samurai 2020 cât mai mulți sportivi să își îndeplinească visul și să urce pe podium. Un număr exact de medalii este foarte foarte dificil de spus. Mie unul mi-ar plăcea ca numărul lor să fie alcătuit din două cifre”, a mai spus președintele COSR.

VIDEO

Vasile Manu

10 ani de experiență în presă. Am scris și scriu în continuare și pentru eClujeanul.ro din luna iulie 2012, foaiatransilvana.ro și clujulpolitic.ro. Am acoperit toate domeniile de activitate, politic, social, administrativ, iar din iunie 2019 sunt în slujba sportului din Cluj odată cu înființarea sportulclujean.ro.

Learn More →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *