Dramatism până la final. Succes de senzație pentru U-BT Cluj cu Tsmoki Minsk: 76-74! „Petrică” Richard a înscris coșul victoriei în ultimele secunde

Baschetbaliștii de la U-BT Cluj-Napoca au obținut o victorie dramatică, în ultimele secunde, împotriva liderului Grupei J din FIBA Europe Cup, Tsmoki Minsk, scor 76-74 (15-19 / 20-22 / 19-17 / 22-16), într-o partidă disputată miercuri, 29 ianuarie, în BT Arena, și care a contat pentru etapa a a 5-a a fazei secunde din grupele competiției.

Meciul a început cu un moment de reculegere dedicat legendarului baschetbalist Kobe Bryant, decedat în urma unui accident de elicopter. Fanii lui U Cluj au afișat și un banner dedicat acestuia.

Foto © Vasile Manu

Peluza Șepcile Roșii a revenit alături de baschetbaliști în această seară pentru a-i încuraja în drumul lor spre sferturile de finală ale FIBA Europe Cup.

Foto © Krisztian Bucsi

Pe parchetul BT Arena, trupa pregătită de Silvășan și Vujosevic a început în forță confruntarea cu bielorușii, preluând rapid conducerea. În minutul 5, tabela arăta 12-5, însă oaspeții au revenit, au recuperat și instalat la cârma jocului pe final de sfert (15-19).

Foto © Krisztian Bucsi

În actul al doilea, oaspeții s-au distanțat pe tabelă la 15-23. Lowery jr, Burnett, Salash și Mirkovic, cei mai buni marcatori ai primei părți, au menținut trupa din Minsk la timona jocului până la pauza mare (18-25). Bielorușii au controlat sfertul secund, dar Planinic și Tarolis au înscris de sub panou și au redus din diferență la cinci puncte (24-29).

Foto © Krisztian Bucsi
Foto © Krisztian Bucsi
Foto © Krisztian Bucsi

Gazdele au dat semne de revenire și au avut un joc mai cursiv. Kerron Johnson a apropiat-o pe U-BT la trei puncte (30-33), dar Salash i-a liniștit cu un coș de trei puncte și a distanțat-o din nou pe Minsk. Patrick Richard a pus alte patru puncte în contul alb-negrilor, iar scorul a devenit 34-38. Mirkovic a reușit încă o treiță și și-a dus echipa la șapte puncte. Scorul la pauza mare: 35-41.

Foto © Krisztian Bucsi
Foto © Krisztian Bucsi
Foto © Krisztian Bucsi
Foto © Krisztian Bucsi

Oaspeții au continuat să se mențină în avantaj, dar U-Banca Transilvania a reușit să se apropie la cinci puncte grație reușitelor lui Planinic (43-48).

Bielorușii au fost mai organizați și mai eficienți la aruncările de trei, majorând diferența la zece puncte în sfertul al treilea (48-58). Alb-negrii s-au trezit pe final și au marcat șase puncte fără să încaseze niciun coș, 54-58, iar ultimul act se anunță extrem de disputat. Clujenii și-au adjudecat sfertul trei cu 19-17.

Patrick Richard a bifat două aruncări libere, iar Tarolis a înscris un slam-dunk din pasa lui Kuti pentru egalare (58-58), iar atmosfera din Sala Polivalentă a explodat. Oaspeții au fost penalizați cu un fault tehnic, iar U-BT Cluj a primit o lovitură liberă, transformată de Richard, preluând astfel conducerea (59-58).

Foto © Krisztian Bucsi

Tarolis a reușit un capac, iar pe contraatac Artis Ate a înscris de trei și a distanțat-o pe U-BT Cluj la patru puncte (62-58). Oaspeții au pierdut mingea, Clujul a scăpat pe contraatac, iar Kuti l-a servit din nou pe Tarolis pentru un slam-dunk de senzație care a dus scorul la 64-58. Bieloroșii au recuperat, 64-62, iar finalul de meci este unul incendiar.

Foto © Krisztian Bucsi
Donatas Tarolis, U-BT Cluj, slam-dunk – Foto © Krisztian Bucsi

S-a ajuns la 66-66 la jumătatea sfertului patru, iar primii care au preluat conducerea au fost gazdele, cu un coș de două puncte reușit de Patrick Richard. Minsk a egalat, iar Planinic a înscris din nou (70-68).

Nandor Kuti a reușit o treiță exact când a fost nevoie de ea, care a dus-o pe U-BT în avantaj, 74-72.

Brigada de arbitri a fluierat o greșeală personală la Kerron Johson, a cincea a sa în acest meci, și a fost eliminat, iar oaspeții au egalat la 74-74 cu două libere.

Patrick Richard a adus coșul victoriei pe un contraatac, 76-74, cu două secunde înainte de final, iar oaspeții din Minsk au cerut time-out. La reluare, bielorușii nu au mai putut face nimic, iar U-BT Cluj-Napoca a obținut victoria care îi aduce 8 puncte în Grupa J, la egalitate cu adversarul de astăzi. Clujenii ar fi avut nevoie de un succes la trei puncte pentru a trece pe primul loc.

În urma acestei victorii, alb-negrii sunt aproape siguri de calificarea în sferturile FIBA Europe Cup.

În celălalt meci al grupei, CSM Oradea a pierdut pe terenul formației Nes Ziona cu 85-77.

Următorul joc oficial pentru U-Banca Transilvania va fi Derby-ul Transilvaniei, cu CSU Sibiu, sâmbătă, 1 februarie, de la ora 19:00, în Sala Sporturilor „Horia Demian”.

Vasile Manu

10 ani de experiență în presă. Am scris și scriu în continuare și pentru eClujeanul.ro din luna iulie 2012, foaiatransilvana.ro și clujulpolitic.ro. Am acoperit toate domeniile de activitate, politic, social, administrativ, iar din iunie 2019 sunt în slujba sportului din Cluj odată cu înființarea sportulclujean.ro.

Learn More →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *