CSM CSU Oradea – U-BT Cluj-Napoca, miercuri, ora 19! „Studenții” pot face un pas important spre calificarea în sferturile FIBA Europe Cup

Cel mai așteptat meci din această perioadă în baschetul masculin românesc, duelul dintre CSM Oradea și U-BT Cluj, va consemna a patra întâlnire din acest sezon între ultimele două campioane ale României. Obiectivul ambelor este să se califice din grupa de FIBA Europe Cup, fapt de care Clujul ar fi mai aproape în cazul unei victorii.

Bihorenii au devenit recent lideri în LNBM, profitând de înfrângerea surprinzătoare pe teren propriu a celor de la U-BT cu SCM U Craiova. Așa se face că atât Oradea, cât și Clujul intră în faza Top 6 cu același record, 12 victorii și 2 înfrângeri.

În ceea ce-i privește pe plan european, „Leii roșii” nu sunt la fel de constanți, cel puțin în ultima perioadă, alternanând între victorii mari cu Ironi Ness Ziona (86-80) și înfrângeri clare cu Fribourg (67-87) sau Tsmoki Minsk (73-89). Momentan, Oradea are recordul de 1-2 în grupă, clasându-se pe locul al treilea.

Statistic vorbind, singurele reprezentate ale baschetului românesc rămase în Europa se află într-un contrast vizibil, cu procentajul aruncărilor (52-48%) și al recuperărilor (37-31) fiind de partea “studenților”. Orădenii sunt mai buni la intercepții (9-8), puncte în urma mingilor pierdute (17.7-16.9) sau a punctelor venite de la rezerve (27.9-26.0), fiind de asemenea mai preciși la aruncările din afara semicercului (36.9-35.5%). Clujul domină sub panou (43.3-36 puncte) și la punctele marcate pe contraatac (13-10.3 puncte)

Cinci jucători se remarcă cu medii de peste 10 puncte pe meci. Lider la acest capitol este Nikola Markovic, care a strâns 13.3 puncte în aproape 26 de minute de joc, cu 54.8% la nivelul aruncărilor. Americanii Aaron Broussard (12.5 puncte, 4.6 recuperări și 4 assist-uri), Kris Richard (12.3 puncte) și Sean Barnette (11.1 puncte, 4.6 recuperări) fac parte din grupul sportivilor care au înscris minim 100 de puncte în această campanie europeană pentru Oradea.

Capitolul la care gazdele de mâine suferă vizibil îl reprezintă minutele acordate jucătorilor români. Cristian Achim a mizat doar pe Cătălin Baciu și Tudor Fometescu într-o măsură mai mare, cei doi acumulând împreună aproape 20 de minute în medie pe parchet.

În tur, U-BT s-a impus cu 81-76, la capătul unui meci în care „Leii Roșii” au condus după primul sfert și au reușit revenirea pe final, fără să pună însă în pericol victoria trupei lui Silvășan.

”Ca la orice meci cu Oradea din ultimii ani, va fi foarte greu. În ultimul meci direct ne-au învins. Va fi un meci pe care dacă îl vom câștiga, ne va aduce mai aproape de calificarea în sferturile de finală.

Nu va fi deloc ușor, se întâlnesc două echipe bune care au aceleași obiective în acest sezon. Ne dorim foarte mult să câștigăm. Nu avem probleme de lot și sper să fim la ora meciului la 100% din toate punctele de vedere. Ne vom prezenta la meci doar cu gândul la victorie.

Victoria cu Steaua a fost meritată. Am vrut să uităm cât mai repede seria de două înfrângeri. Fiecare meci e abordat doar la victorie. Până și la Sibiu ne-am dorit să câștigăm, chiar dacă eram deja calificați. Asta e mentalitatea noastră. Meciul cu Steaua nu a fost unul care să ne pună probleme, însă băieții și-au făcut datoria. Victoria din Israel ne-a făcut să fim optimiști în ceea ce privește calificarea.

Orice victorie în deplasare contează. Dacă ne câștigăm meciurile rămase acasă, suntem cu siguranță calificați. Nu ne dorim să ajungem chiar la ultimul meci, deci trebuie să câștigăm la Oradea. Și celelalte echipe au șanse, grupa este una echilibrată. Oboseala nu s-a resimțit decisiv, dar știam ce ne așteaptă. Îți asumi acest program aglomerat când joci în cupele europene”, a declarat Mihai Silvășan la conferința de presă premergătoare duelului cu CSM CSU Oradea.

Partida dintre CSM CSU Oradea și U-BT Cluj-Napoca se dispută miercuri, de la ora 19, în Arena Antonio Alexe și poate fi urmărită în direct pe DigiSport 4 și pe canalul de YouTube al FIBA.

Bucsi Krisztian

Learn More →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *