Continuăm seria poveștilor cu marile rezultate ale sportului clujean cu cea intitulată a treia echipă a Clujului, ”Sănătatea”. „Virușii verzi”, cum sunt cunoscuți printre pasionații sportului rege, și-au format un nume la nivel național, de “sperietoarea granzilor”, în Cupa României.
Ajunsă în fotbalul mare în 2005, prin promovarea în Liga a 3-a, după ce până atunci evoluase exclusiv la nivel județean de la înființarea clubului (1986), Sănătatea Cluj a devenit cunoscută și pe plan național nu prin rezultatele din campionat, ci din Cupa României. Denumită „competiția surprizelor” prin desele calificări ale echipelor mai slab cotate în fața unor cluburi cu tradiție, cupa și-a deschis porțile cu adevărat pentru micuța echipă clujeană în sezonul 2007/2008.
Fiind o echipă tânără și pentru Liga a 3-a, în acel moment afându-se abia la al treilea sezon într-o competiție organizată de FRF, Sănătatea a început sezonul în Cupa României devreme, încă din turul întâi. Atunci s-a impus cu 4-1 în fața Someșului Ileanda (Sălaj), urmând alți doi adversari facili, Minerul Iara (Cluj) și Victoria Carei (Satu Mare), ambele adversare fiind depășite cu 2-1.
Faza a patra aducea la Cluj-Napoca primul adversar serios, Gaz Metan Mediaș, de care “virușii verzi” au dispus cu 1-0, trupa din județul Sibiu devenind prima victimă importantă din acel sezon. Au urmat Unirea Alba Iulia (3-2) și UTA Arad (1-0), cea mai titrată echipă din provincie în acel moment aflându-se în prima divizie.
Optimile competiției au reprezentat apogeul clubului clujean, unde acesta a întâlnit campioana României în exercițiu, Dinamo București. Jocul desfășurat în Gruia, pe stadionul “Dr. Constantin Rădulescu”, s-a terminat cu victoria „câinilor roșii”, 4-0. Dinamo avea atunci în componență nume precum Bogdan Lobonț (ajuns postar la AS Roma, fost antrenor principal la „U” Cluj, cu care a eșuat să se califice în Liga 1), Ștefan Radu (plecase în Italia, la Lazio, la finalul sezonului), George Blay, Cătălin Munteanu, Ianis Zicu sau celebrul cuplu de atacanți, „N&D”, Claudiu Niculescu și Ionel Dănciulescu.
Lotul Sănătății Cluj din sezonul 2007/2008:
Sabin Pîglișan, Călin Corujan, Andrei Todoran – portari; Alin Cazan, Călin Timicer, Rareș Hoca, Horică Gabor, Alin Albu, Gavrilă Molnar, Andrei Mureșan, Radu Zah, Marinică Cristian Namol, Alin Moise, Alexandru Vasile, Marian Manole, Răzvan Neacșu, Eduard Ciobanu, Ionuț Stoica, Klaus Ivan, Cîrjan Darius, Cătălin Iordan, Iulian Neacșu.
Al doilea parcurs memorabil și reîntâlnirea cu Dinamo din 2013
După o pauză de un sezon, în care fusese eliminată în primele tururi, Sănătatea a redevenit sperietoarea cluburilor din primele două divizii. ”Virușii verzi” au pătruns până în șaisprezecimile Cupei în 2009/2010, lăsând acasă pe parcurs echipe superioare ca valoare cum ar fi ”U” Cluj și FCM Târgu Mureș, în ambele cazuri victorii cu 1-0. Calificarea a avut un preț scump mai apoi, Sănătatea fiind înfrântă clar la Timișoara, 0-7, de trupa bănățeană care în acel an evolua în grupele Europa League și avea în componență nume precum Costel Pantilimon, frații Karamian, Dan Alexa, Gueye Mansour sau Dorin Goga.
Un alt meci istoric l-a reprezentat duelul cu FCSB din stagiunea 2011/2012, pierdut la Buzău cu 4-0 în fața unui prim 11 în care se regăseau printre alții Valentin Iliev, Novak Martinovic, Eric Bicfalvi, Florin Costea sau Raul Rusescu. La acea vreme sub denumirea Steaua, formația patronată de Gigi Becali s-a calificat în fazele eliminatorii ale Europa League și a ocupat poziția a treia la finalul campionatului intern.
La șase ani de la momentul istoric, ajungerea în optimi, Sănătatea Cluj se întâlnea din nou cu Dinamo, de această dată în Ștefan cel Mare, în sezonul 2013/2014. Soarta jocului era identică, Dinamo ieșind învingătoare cu același scor, 4-0 (faza ultimului gol aici), la jocul de debut pentru Flavius Stoican pe banca tehnică. Avea să fie o seară perfectă pentru Kevin Zougoula, atacantul „câinilor” marcând de două ori, de altfel singurele sale goluri în tricoul alb-roșu.
Dinamo București – Sănătatea Cluj-Napoca 4-0 (1-0)
Dinamo: Naumovski – Filip, Durimel, Luchin, Fai – Curtean (C. Munteanu ’69), Thicot, Elton (Șerban ’56), Lazăr – Zougoula, Dănciulescu (Rotariu ’56). Antrenor: Flavius Stoican
Sănătatea: Todoran – Sărmășan, Perde, Simon, Bucur – Nicula (Vadana ’67), Albu (Ceaca ’71), Șoș, Kiș, Văldean – Gașpar (Pop ’57). Antrenor: Marius Semeniuc
Reîntâlnirea cu tinerii FCSB-ului, pe Cluj Arena
Pentru a cincea oară în istoria clubului, Sănătatea Cluj avea oportunitatea să se dueleze cu una dintre principalele forțe ale campionatului intern, FCSB. Cele două s-a întâlnit pentru a doua oară în Cupă, însă de data aceasta clujenii puteau sărbători aducerea roș-albaștrilor la ei acasă. Cum baza sportivă Ardealul nu dispunea de condițiile optime disputării unui asemenea joc, cu importanță aparte pentru clubul patronat de Aurelian Ghișa, s-a decis disputarea meciului pe Cluj Arena.
FCSB a aliniat o echipă tânără, iar rezervele introduse aveau să fie jucători din propria pepinieră, sub 20 de ani fiecare, însă chiar și așa clubul din capitală se afla în avantaj la pauză, 0-4. Pe lista marcatorilor până la finalul primelor 45 de minute și-au trecut numele Dennis Man (17 și 23), Daniel Benzar (32) și William de Amorim (45). Partea secundă a adus încă trei goluri, cea mai mare bucurie fiind la reușita de onoară a virușilor verzi, semnată de Emanuel Negru (1-5). Până la final marcase și Ionuț Stoica, stabilind scorul final, 1-6, și devenind în același timp la 14 ani jucătorul cel mai tânăr care înscrie pentru FCSB.
Sănătatea Cluj-Napoca – FCSB 1-6 (0-4)
Sănătatea: Lăzăreanu – Țîrlea, Matei (Misăraș ’74), Negru, Paul – Lupu, Yuh, Ciupe, Vitan (Bucur ’61) – Gașpar, Ceaca (Ititesc ’65). Antrenor: Marius Semeniuc
FCSB: Vlad – Mihai, Artur Jorge, Larie (Ardelean ’46), Pleașcă – Szecul, Achim, De Amorim, Benzar, Golofca (Stoica ’60) – Man (Pacionel ’46). Antrenor: Nicolae Dică
Trupa old-boys și fotbalul jucat din pasiune, secretul rescrierii istoriei
Actualul sezon a pornit cu ambiții mari pentru „viruși”, care sperau într-o figură frumoasă și în Liga 3, pe lângă parcursul obișnuit în ultimele ediții ale cupei. Dacă în campionat rezultatele au fost sub așteptări, având în vedere experiența lotului, ce cuprinde nume precum Ionuț Rada, Raul Ciupe, Dan Roman sau Cosmin Tilincă, Sănătatea nu a rămas datoare în „competiția surprizelor”.
Pornită din turul secund, cu un derby județean la Turda, Sănătatea Cluj a trecut de Sticla Arieșul la limită, 3-2, pentru un succes mult mai clar în jocul următor cu Unirea Dej, 3-0. Turul al patrulea, ultimul înaintea intrării în scenă a formațiilor din prima ligă, a pus în calea „virușilor” cea mai bună echipă din seria a 5-a din divizia terță, AFC Comuna Recea. Maramureșenii în schimb nu au reprezentat o problemă, iar Sănătatea își continua media de trei reușite, câștigând cu 3-1 pe teren propriu.
Urma probabil cel mai greu test din ultimul deceniu pentru clujeni, nu neapărat prin prisma adversarului, ci mai ales prin stilul de joc al acesteia și poziția de deținătoare a Cupei României pe care o ocupa. Astfel sosea la Cluj-Napoca fosta campioană Viitorul Constanța, fără Gică Hagi pe bancă (n.r. suspendat) și cu mai multe rezerve în formația de start. Pe o ploaie deasă și un teren moale, „virușii” au „mușcat” primii, Laurențiu Rus deschizând scorul în minutul 13 cu un șut din interiorul careului mic, fără șansă pentru Cojocaru. Constănțenii au ieșit apoi la joc, lovindu-se de apărarea precisă a gazdelor și de Lăzăreanu în zi de grație, parând șut după șut.
Prin golul rapid venit în prima parte, Sănătatea producea cea mai mare surpriză a sezonului 2019/2020, formația de la mijlocul clasamentului ligii a treia eliminând Viitorul din cursa pentru apărarea trofeului câștigat cu câteva luni înainte. După joc, bucuria s-a declanșat în vestiarul clujenilor, care egalau astfel performanța din 2007, când ajungeau în optimi și sperau să joace cu FCSB, într-o revanșă mult dorită.
„Aș compara acest succes cu emoțiile pe care le-am trăit în cupele europene. Este o zi minunată și vreau să visez cât mai departe în această competiție. Nu mă interesează viitorul adversar. Acum trebuie doar să ne bucurăm” , a spus Ionuț Rada.
Sănătatea Cluj-Napoca – Viitorul Constanța 1-0 (1-0)
Sănătatea: Lăzăreanu – Paul, Rada, Matei, Mic (Tilincă ’46) – Țîrlea, Rus, Ciupe, Creț – Roman (Lupu ’90), Ceaca (Gașpar ’90). Antrenor: Marius Semeniuc
Viitorul: Cojocaru – Filip (Boboc ’42), Iacob, Țîru, Leca (Eric ’69) – Matei, Dulca, Casap – Pitu (Ciobanu ’62), Ganea, Calcan. Antrenor: Gheorghe Hagi
Nu a fost să dea peste FCSB, ci Petrolul Ploiești, care sosea pe Cluj Arena cu gândul să nu repete “performanța” Viitorului. Găzarii nu au avut milă de Sănătatea, căreia i-au administrat un 7-0 sec (cronica jocului) și o nouă minune se lăsa așteptată pentru edițiile viitoare. În ciuda înfrângerii dure, clujenii au ieșit cu fruntea sus de pe teren, fiind pentru câteva săptămâni revelația Cupei României și rămân în continuare una dintre poveștile frumoase ale „competiției surprizelor”.