U-Banca Transilvania și CSM CSU Oradea se întâlnesc în finala din acest sezon a Ligii Naționale de Baschet Masculin, într-o serie pe formatul “cel mai bun din cinci”. Rivalele nu s-au intersectat niciodată în ultimul act al campionatului până în prezent!
Clujenii au avut oarecare probleme în semifinale, cedând un avantaj de 2-0 în fața Voluntariului, ilfovenii restabilind egalitatea la general după cele două meciuri de pe teren propriu. Totuși, U-BT a obținut calificare în finală, pentru prima dată din 2017, după un joc defensiv solid în decisivul din BTarena, câștigat cu 75-56 în fața a peste 1500 de spectatori.
Oradea în schimb n-a întâmpinat probleme în play-off până acum, având 5-0 record după cele două tururi, eliminând SCM Timișoara (sferturi) și BCM U FC Argeș Pitești (semifinale), cel mai strâns scor fiind chiar în meciul din Trivale, unde bihorenii s-au impus cu 81-79.
Dacă U-BT revine în ultimul act după 4 ani de pauză, Oradea a devenit o constantă în meciurile cu trofeul pe masă, mai ales de la dispariția echipei Asesoft Ploiești, gruparea din Bihor adjudecându-și trei din ultimele patru campionate.
Principalele pericole ale Oradiei

Trupa lui Cristian Achim se bazează pe un nucleu de jucători format în ultimii ani, mergându-se pe ideea de continuitate, astfel lotul fiind completat doar cu 2-3 transferuri noi an de an. La nivel statistic, s-a evidențiat în acest sezon Aaron Broussard, cu 14 puncte în medie și 15.2 indicele eficienței, având puțin peste 40% din spatele arcului de cerc.

La recuperări topul îl conduce pivotul lituanian Arturas Valeika (4.8), iar la pase decisive lider este Giordan Lee Watson, fost conducător de joc la U-BT, cu 4.1 assist-uri.
Medii de peste 10 puncte au și Stephen Holt, Garlon Green respectiv Dragan Zekovic, în timp ce de la 3 puncte au procentaje bune spre foarte bune 6 jucători pe lângă Broussard (Holt, Watson, Fometescu, Nicolescu, Zekovic și Markovic).
Detalii de urmărit în această finală

- Duelul recuperărilor și al punctelor din spațiul de 3 secunde. Ambele grupări excelează în “vopsea”, Tarolis și Stipanovic făcându-și treaba pentru clujeni în acest sezon, combinând deseori momentele bune individuale pe atac cu o defensivă puternică și așezată. De cealaltă parte, nici Oradea nu stă deloc rău în privința “oamenilor mari”, având în trio-ul Valeika, Zekovic și Markovic destule variante, cei doi din urmă aruncând și bine de la distanță.
- Apărările. Oradea vine după 16 victorii la rând în LNBM, luând în calcul atât sezonul regulat cât și play-off-ul, în același timp strângând doar trei partide în tot sezonul în care a încasat mai mult de 80 de puncte! Unul dintre aceste meciuri a fost tocmai cu U-BT, în turul campionatului (77-90). De cealaltă parte, băieții lui Silvășan au arătat unele sincope în defensivă în 2021, vizibile în 3 din cele 5 meciuri cu Voluntari din semifinale, când au lăsat 83, 100 și 81 de puncte.
- Evoluția colectivă. Nu de multe ori se poate spune că un jucător duce în spate CSM Oradea, tactica lui Cristian Achim bazându-se pe un joc colectiv, în care fiecare poziție să-și aducă aportul cu puncte cât mai multe. În schimb, la U-BT a existat un trend de joc sub panou, cu mingi pentru Stipanovic și Tarolis, cei doi “rezolvând” adversarul cu evoluțiile individuale.
- Sprijinul fanilor. Dacă până recent n-a fost cazul (n.r. ultimele două meciuri din seria Cluj-Voluntari fiind primele meciuri cu fani după 15 luni), datorită protocoalelor sanitare impuse, în finală ambele combatante se pot baza pe sprijinul fanilor, într-o măsură mai mică sau mai mare, depinzând de capacitatea sălii în care se joacă. Cum U-BT are avantajul terenului propriu în cazul unui nou meci decisiv, fiecare loc ocupat în BTarena sau “Antonio Alexe” poate conta, fiind vorba de două dintre cele mai susținute echipe ale țării, indiferent cu cine joacă.
Programul meciurilor
Finala începe la Cluj-Napoca, primele două partide fiind programate în 9 și 11 iunie (BTarena, ambele de la ora 20.00). Ulterior, seria se mută la Oradea, Arena “Antonio Alexe” programând Meciul 3, în 15 iunie de la ora 20.00.
Dacă va fi nevoie de meciurile 4 și 5, acestea au loc la Oradea (17 iunie, ora 20.00) și Cluj-Napoca (20 iunie, ora 20.00).
Toate jocurile din finală vor fi transmise pe DigiSport, LookSport și YouTube FRB TV, în același timp accesul spectatorilor în sală fiind permis în proporție de 25%.
Declarații înaintea debutului finalei LNBM

U-BT a organizat o conferință de presă premergătoare finalei, la aceasta participând Dusko Vujosevic, Branko Cuic și Patrick Richard:
„Sezonul acesta a cauzat probleme la fiecare echipă. Și noi ne-am confruntat cu probleme. Chiar și așa, am ajuns în finala campionatului. Putem să culegem acum roadele muncii depuse tot sezonul. Jucăm finalul campionatului în fața fanilor și mă bucură acest lucru. Avem o responsabilitate față de suporterii noștri. Noi ne-am străduit în permanență să obținem avantajul terenului propriu.
Sperăm ca situația să se liniștească și să îi primim pe fani în Play-Off. Prezența lor în sală constituie un mare plus. Pe masă se află trofeul de campioană și întâlnim Oradea, o formație experimentată. Joacă în aceeași formulă, au câștigat trofee și au obținut performanțe în FIBA Europe Cup. Sunt un club ambițios, profesionist. Până la urmă, consider Oradea drept un adversar serios. Cu siguranță urmează o serie de meciuri strânse.” (Dusko Vujosevic)
„Toată munca depusă în acest sezon se rezumă la finală. Mulți și-au dorit o astfel de finală, între Cluj și Oradea. Suntem încântați și de abia așteptăm să începem. Luăm totul pe rând și ne bucurăm că suntem alături de fani. Începem să revenim la normalitate și asta este o adevărată binecuvântare. Sperăm ca fanii să ne susțină în număr cât mai mare.” (Patrick Richard)
Foto principal: arhivă Emi Turbuc