Învingători în prima luptă! U-BT a deschis cu o victorie clară finala cu CSM Oradea

U-Banca Transilvania a debutat cu dreptul în finala LNBM din sezonul 2020/2021! Clujenii au reușit să rupă jocul în sfertul trei, impunându-se la final cu 73-62 în fața ultimei campioane, CSM CSU Oradea.

U-BT: Kuti – Richard – Guzman – Grasu – Stipanovic

CSM Oradea: Watson – Fometescu – Holt – Zekovic – Valeika

Atmosfera electrizantă, demnă unei finale, a contribuit la un start greoi din partea ambelor formații, Guzman egalând situația (2-2) cu un slam dunk. Clujenii au preluat conducerea cu două reușite din partea lui Stipanovic (5-2), după care Grasu a produs primul fault de echipă al „studenților” la mai bine de patru minute după start. Oradea a rupt tăcerea pe tabela de scor și liberele precise ale lui Baciu i-au readus în față pe bihoreni, 5-6.

Foto: Emi Turbuc

Egalitatea a persistat câteva atacuri (10-10), Stipanovic și Baciu continuându-și duelul de la distanță, cei doi pivoți fiind principalii realizatori după 8 minute. Vida a finalizat la capătul unui atac rapid și clujenii s-au desprins la 16-12, fază urmată de explozia de bucurie a galeriei. Finalul sfertului a adus diferența de o singură posesie, 18-15 în favoarea „alb-negrilor”, după reușita din „vopsea” semnată de Santa. Doar patru puncte reușind U-BT din altă zona a terenului în acest parțial (o triplă și o aruncare liberă)!

Clujenii conduc, dar nu reușesc încă desprinderea

Foto: Emi Turbuc

Mai bine de un minut și 40 de secunde a trecut până la primul punct din sfertul secund, semnat de Valeika de la linia de fault, replica venind prin același procedeu de la Tarolis (20-16). U-BT a cedat două atacuri orădenilor, dar nici aceștia n-au putut profita și Fometescu a comis fault ofensiv, în cele din urmă Wright fiind trimis la linia liberelor (22-18).

Holt a prins o triplă mare, arzând plasa la 24-23 și se ajungea la one-point game. Timpul de odihnă solicitat de Silvășan a prins bine și gazdele au prins o serie de patru puncte la rând (28-23), Tarolis ratând-și libera suplimentară. Asemenea primului sfert, și acum Oradea a tăiat ușor din avantajul Clujului, la cabine intrându-se cu 29-26.

Foto: Ovidiu Bujor

Stipanovic (11 puncte, 7 recuperări) respectiv Holt și Baciu (ambii 6 puncte) au fost principalii marcatori până la pauză. Combatantele au avut aproape procentaj identic la aruncări (34-33% U-BT), Clujul având un ușor plus la recuperări (23-20) și assist-uri (6-4), dar a dominat autoritar la punctele de sub panou (20-10).

Oradea menține pasul și două treițe consecutive din partea Clujului nu rup ritmul îndeajuns. Reușitele lui Tarolis încing BTarena

Foto: Ovidiu Bujor

Bihorenii au început să sufle în ceafa clujenilor după reluare, 33-32, dar treițele lui Tarolis și Richard a dus U-BT la trei posesii în față (39-32). „Leii Roșii” au găsit calea de întoarcere și din acest dezavantaj și cu un „run” de 7-0 încheiat de liberele lui Green, s-a ajuns iar la one-point game. Replica universitarilor a fost pe măsură, din nou tandemul Tarolis aflându-se la finalizare (43-38), Cristian Achim fiind nevoit să ceară time-out.

Broussard și Doni Tarolis s-au întrecut în execuții din spatele arcului de cerc, menținându-se +5 pe tabelă în favoarea Clujului (48-43), înainte ca lituanianul să finalizeze cu un hookshot la 50-43. U-BT și-a pornit armele ofensive pe finalul sfertului și treița lui Richard pe sirenă a stabilit scorul după 30 de minute, 57-47 în dreptul clujenilor.

U-BT, mai precisă din spatele arcului de cerc. Clujenii conduc seria cu 1-0

Foto: Ovidiu Bujor

„Furia” gazdelor a fost potolită în debutul decisivului și orădenii au debutat cu un parțial de 6-2, Broussard luându-și revanșa de la semi-distanță după ce și-a împărțit o pereche de aruncări libere (59-53). Două aruncări precise de la distanță venite de la Tarolis și Edwards au urcat scorul la +12, 65-53, cu puțin peste 5 minute și jumătate rămase din acest prim meci al finalei.

Avantajul trupei lui Silvășan a urcat la 15 puncte (70-55), după dunk-ul lui Guzman care a ridicat toată sala în picioare, în cele din urmă U-BT luând primul meci al Finalei cu 73-62. Continuarea vineri, 11 iunie de la ora 20.00, tot în BTarena, acolo unde în acest prim joc s-au epuizat toate biletele disponibile!

Donatas Tarolis, omul Meciului 1 al Finalei LNBM (Foto: Emi Turbuc)

Donatas Tarolis a ieșit în evidență în debutul finalei, cu 21 de puncte și 6 recuperări pe lângă 3/7 din spatele arcului de cerc, urmat de Andrija Stipanovic (17 puncte, 8 recuperări, 4 pase decisive) și Patrick Richard (13 puncte, 5 recuperări, 5 pase decisive, 3/6 de „afară”). De la Oradea au contribuit Cătălin Baciu (13 puncte, 5 recuperări), Aaron Broussard (10 puncte, 3 recuperări, 3 assist-uri) și Stephen Holt (8 puncte, 3 recuperări).

Foto principal: Ovidiu Bujor

Written by 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *