Ce spun cei care l-au format pe judoka Alexandru Bologa, medaliat cu aur la Jocurile Paralimpice. „O ambiție fără margini”

Povestea judokanului Alex Bologa, legitimat la CSM Cluj cu dublă legitimare la CS Universitatea Cluj, care a luat aurul la recentele Jocuri Paralimpice de la Paris este în mare cunoscută. Este nevăzător, dar este multiplu campion european, cu 4 titluri, are un titlu de campion mondial și, acum, reușita supremă, aurul olimpic!

E destul de greu, dacă nu imposibil, noi cei care vedem, să ne închipuim ce înseamnă inversul, bezna, întunericul, nevederea… Ce tristețe… Dar sunt oameni puternici, mai puternici decât cei care văd! Alex Bologa e unul din aceștia. Și mai sunt și alții. Și au performanțe incredibile pe care noi nu le pot visa sau atinge. Dar ei au reușit!

Medaliat și la Rio si Tokyo

Alex Bologa a participat și la alte ediții de Jocuri Paralimpice, prima dată în 2016, la Rio de Janeiro. Acesta a obținut medalia de bronz la judo. Apoi a venit Paralimpiada de la Tokyo, din 2021, tot medalie de bronz!

A fost un elev eminent

Alex Bologa este descris la superlativ de doi dintre profesorii determinanți ai acestuia, Alexandru Vana, care a lucrat direct cu el și directoarea.

Să spunem întâi că Bologa și-a pierdut vederea la doar 6 ani. El este din Sălaj și a veit la cursuri la Școala de Nevăzători de pe Calea Dorobanților din Cluj-Napoca, unde a terminat, ciclul primar, gimnaziul ș postliceala de tehnicieni-maseuri. Apoi, ambițios din fire, a intrat la Facultatea de Psiho-pedagogie la Universitatea Babeș-Bolyai, pe care a terminat-o en fanfare. Toată această educație s-a împletit în paralele cu antrenamente!

Amator de șah și înot

Silviu Vanda, profesorul de istorie al lui Alex Bologa
Silviu Vanda, profesorul de istorie al lui Alex Bologa

La școală nu a avut rival în șah, fiind pasionat de jocul minții, și devenind campionul școlii. Apoi a făcut înot, în niște condiții în urma cărora mulți clacau, nu ar fi rezistat. Povestește profesorul de istorie Silviu Vanda: „Eu nu am mai văzut așa monument de ambiție. Ca să nu piardă orele de la Școala de Nevăzători, se trezea la ora 05.00, apoi la 05.30 era în bazin la Piscina Olimpică, la Universitatea Tehnică, și la 08.00 era pe băncile școlii unde a învățat foarte bine. Fără exagerare un monument de ambiție, un exemplu pentru toți din școală”.

Întărește directoarea Ramona Mureșan:

Ramona Mureșan, director
Ramona Mureșan, director

„Ambiția, motivația lui ne-au uimit mereu. Și mereu noi l-am sprijinit, am discutat cu el, l-am ajutat cu tot ce am putut, mai ales cu expertiza noastră școlară, ca să îi dezvoltăm simțurile tipice acestui tip de persoane cu dizabilități”.

După înot el a fost selectat la judo la clubul CS Universitatea, la 14 ani, unde a avut un parcurs fulminant.

„Primul contact cu judo a fost interesant. La fiecare antrenament învăța alte mișcări. Judo este o complexitate de mișcări. Ai nevoie de foarte mult studiu. Niciodată nu poți să știi tot. Un adversar bun? Depinde de stil. Trebuie să ai forță, explozie, tehnică.

Depinde foarte mult cum te folosești de abilitățile tale în luptă. Ai nevoie de tot, practic. Dar trebuie să ai aceea inteligență să știi când să faci asta. Sunt 64 de tehnici la sol și 36 la sol, și astea trebuie să finalizezi cu victorie. Antrenamentele sunt doar cu sportivi văzători.

La aceștia, fiecare judokan are propria lui tactică și apucă priza cum vrea. La nevăzători, arbitrul vine și te pune în priză și dă drumul la luptă. Asta este singura adaptare dintre judo-ul profesional și cel paralimpic. Eu simt orice mișcare a adversarului. Simt că tu îți miști cotul. Eu simt din prize că tu îți lași echilibrul pe un picior. Trebuie să simți și să fii atent la fiecare mișcare”, a spus Alex înainte de prima Olimpiadă.

Profesorii de la Liceul de Nevăzători au fost încântați de reușita de la Paris, dar nu surprinși

„M-am bucurat enorm, e o încununare a tot ce a realizat acest excepțional om care e în primul rând Alex Bologa dar nu pot spune că sunt surprins. Am discutat cu el și l-am încurajat și înainte. Se simțea din vocea lui că era determinat și am crezut în el. Tot ce a învățat aici la noi s-a reflectat în această reușită. Școala e mândră să aibă așa un absolvent”, a spus profesorul de istorie Vanda pentru sportulclujean.ro, cel care s-a ocupat 12 ani de campionul paralimpic Alex Bologa.

„Alex este sportivul ideal pentru orice antrenor. Este un exemplu atât pentru mine cât și pentru colegii de la sală, pentru oamenii din jur pentru lecția de viață pe care o are și o duce cu el. Mă inspiră, ne inspiră pe toți, plus calitățile fizice și mentale pe care le are”, a declarat Tamas Gergely pentru un site local.

Un material de Tiberiu Fărcaș

Editor: Vasile Manu

sportulclujean

Learn More →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *